Реклама / Ads
2| 5285 |01.08.2018 НОВИНИ

Райна Михайлова за Фрог: Спускат се политически поръчки за новия закон за хората с увреждания

.
Спускат се политически поръчки как да бъде създаден закона за хората в неравностойно положение. Освен това не допускат лица, които не са членове на НПО, да дадат своето предложение за промяна на стария закон. Това заяви пред Фрогнюз Райна Михайлова, чиято майка е в неравностойно положение.
 

Райна Михайлова разказва за борбата си с институциите в търсене на правата на нейната майка.

 

Започнахме с това, че сезирахме системата как правителството  нарушава правата на хората  с увреждания,  произтичащи от Конвенцията на ООН: член 13 Достъп до правосъдие; член 19  Независим живот и включване в общността; член 20  Лична мобилност; член 28 Подходящ жизнен стандарт и социална закрила с адм. дело № 10020/2016 по описа на ВАС. На 31.01.2018г. тричленния състав на ВАС излиза с решение №1455, което посочва, че: ” Унифицирането на размера на добавката води до съществено ограничаване на възможностите за социална интеграция на хората с увреждания, които имат ниски доходи, и препятства пряко упражняването на гарантираните в Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи като: свободата на придвижване, правото на пълноценно включване в общността, личната мобилност и свободата на достъпа до информация, правото на образование, правото на достъп до рехабилитационни услуги и осигуряването на подходящ жизнен стандарт.”

 

След потвърждаване на горепосоченото решение от съда и публикуването му  на 22.06.2018 г. управляващите  предприеха бързи действия  противоконституционните разпоредби чл. 24, ал. 2, чл. 25 и чл. 26 ППЗИХУ да ги  пренесат  директно в закона и на 29.06.2018 г. с проект. И го направиха с бясна скорост, като спекулираха, че в противен случай добавките щели да бъдат спрени. На 04.07.18 г. по време на първото заседание на паламентарната комисия на  труда след наш упрек към управляващите, че отново неглижират хората с увреждания  социалният министър изтъкна, че от  февруари  т.е. след решението на съда е създадена работна група, която  изготвя  проект  с нов закон за хората с увреждания, който ще представи скоро. Нашите права отново бяха нарушени от управляващите.

 

На 09.07.2018г. т.е. в срока преди второто заседание  в парламентарна зала, на основание чл.18  от Закона за нормативните актове  ние  внесохме  предложение до председателя на Народното събрание  вместо  гарантирания минимален доход  като база, на която да се изплащат интеграционните  добавки да се използва прага на бедността. Горепосочената разпоредба гласи:

(1) Държавните органи, юридическите лица и гражданите могат да правят предложения за  усъвършенствуване на законодателството.

(2) Предложенията се отправят до органа,  овластен да издаде нормативния акт

 

Не  получихме отговор от  г-жа Цвета Караянчева защо  не е предложила на народните представители нашето  проектопредложение.

Най-лошото е, че тази политика за нарушаване на нашите права се продължава  и от социалния  министър и до настоящия момент. В тази връзка от медиите в публичното пространство разбрахме, че  на 30.07.2018 г. от 11 часа в социалното  министерство ще представи  изготвения работен проект на закона за хората с увреждания и всяко лице  с увреждания, което желае може да  присъства. Ние решихме, че ще участваме във въпросното заседание, защото  от изявленията на министъра чувахме само отделни моменти от новоизготвяния закон. И така на 27.07.2018 г. звъннахме на телефона изписан от  министерство. Служителката  препрати към началника на кабинета на министъра. Обадихме се. От отсрещната  страна, госпожа или госпожица, ни  увери, че  ще предаде нашето искане на съответната дирекция и ще бъдем поканени. Мина над час, но никой не ни потърси. Същото искане към 11часа  го изпратихме и на електронната поща  на министерство. Отново  не последва никаква реакция. Изчакахме още  три часа и  отново се обадихме  на  началника на кабинета. Последва  пренасочването  ни от една дирекция към друга и така  няколко пъти. Накрая ни дадоха телефона на Мартин Байчев, тъй като той изпращал поканите. Обадихме  се, обяснихме. Бяхме уверени, че ще получим отговори толкова. Изтъкваха, какви не ли причини, че ние не сме НПО и затова не сме били включени от министъра в заповедта, на основа, на която да бъдем допуснати на заседанието. Ние нито  получихме  покана, нито копие на проекта на новоизготвения закон.  Въпреки това  на 30.07.2018 г. ние отидохме  в министерство. След запитване охраната ни каза, че не можем да влизаме, защото не сме в списъка. Отново се обадих  на Мартин Байчев, който ми каза, че по нашата  молба няма резолюция от министъра и при това положение  не можем да участваме в заседанието и ми пожела приятен ден, нищо, че сме да пред входа. Служителката, която придружаваше пристигащите  представители от  НПО-тата, също ни каза, че не можем да влезем. Бяхме допуснати на заседанието  след като Омбудсманът Мая Манолова  директно говори с министъра, поставяйки го пред свършен факт. 

 

Новият проектозакон е още по-лош от  стария. В него терминът "лица с увреждания" се намира в допълнителните разпоредби. А дали това е респект към хората  с увреждания?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4872 |01.08.2018 Само във Фрог: Има съмнения за алергичен шок на починалата родилка в Плевен . 1| 5815 |01.08.2018 Адв. Божкова за Фрог: Подпалиха едната ни кола, другата опитаха, но не успяха . 8| 4852 |31.07.2018 Първо във Фрог: Палатките на майките остават, другият вторник продължават преговорите . 2| 4451 |31.07.2018 Младеж с ДЦП пред Фрог: НПО се възползва от мен, дейностите му са пародия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads