Реклама / Ads
3| 4934 |29.04.2015 НОВИНИ

Райнов: С битото бебе се отклонява вниманието от по-важни неща

.
Зам.-председателят на здравната комисия в парламента от БСП д-р Емил Райнов
За обществото е много по-важен дебатът за Закона за здравното осигуряване, който се гледа в парламента. Сега се акцентира върху един отвратителен случай с битото от акушерка бебе и се отклонява вниманието от това, което се случва в здравната комисия.
 
Това каза зам.-председателят на здравната комисия в парламента от БСП д-р Емил Райнов пред БНР.

Предлага се основният пакет, който Касата плаща, да бъде разделен на два - основен и допълнителен. По основния ще получаваме всичко, а по допълнителния - ще чакаме. Това, което сме получавали до днес - едната част ще продължаваме да я получаваме, а другата част, ако искаме пак да получавате всичко - ще трябва да плащате допълнително. Всичко това води до ново разделение на хората в обществото и до листа на чакащите.

Д-р Методи Янков от Асоциацията на частните болници смята, че случилото се в "Софиямед" е един прецедент. Това, както и други "зверски престъпления", не се дължат на някаква лоша организация на работния процес. Това е една проява, която няма никакво обяснение и акушерката ще си понесе наказанието. Обществото се намира в тежка деградация и това избива в различни посоки, смята д-р Янков.
Според него свързването на извънредната работа със случилото се в болницата е некоректно.

В своята управленска практика не допускам сливането на 12-часови дежурства със следващо дежурство. Спазването на Кодекса на труда може да се случи в големите градски болници. Ако обаче се питат провинциалните болници, където има остър недостиг на персонал, в името на 24-часовата готовност за спешна помощ, се налага нарушаване на закона, коментира той.

Според него не трябва да се ограничава работата на медиците.

90% от българските лекари работят в условията на частна практика, нищо, че са в държавни или обществени болници. Всички лекари доработват след 8-часовия си работен график или на частен кабинет, или на друго място заради ниското заплащане в сферата на здравеопазването. За медицинските сестри това е практика. Затова и ограничения не трябва да има в тази посока, каза още д-р Янков.

Д-р Янков беше категоричен, че не вярва при преразпределението на средствата от Здравната каса "Софиямед" да е с "предимства" пред другите болници. В България разпределението на сумите от Здравната каса е по пътя на пациента. Колкото пациенти е имало миналата година в "Софиямед", толкова се предполага, че ще има и през следващата година. Не смятам, че частните болници имат някакви привилегии, каза той.

Д-р Райнов заяви: Аз не мога да бъда категоричен, защото не съм виждал тези цифри. Ако това е вярно, това ще потвърди липсата на справедливост. В момента никой не може да каже какъв е механизмът за разпределение на средствата. На 23-ти март, когато се взема решението от Надзора на Касата, с което се разпределят средствата на болниците за тази година, се оказа, че решението е взето с 4 на 3 гласа, при положение че в Закона е записано, че трябва да се вземе решение с 5 гласа. След това е имало глас по телефона. Това е несериозно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4497 |28.04.2015 От „Софиямед”: Мислехме, че някой е изпуснал бебето и се е уплашил . 7| 6348 |27.04.2015 Бебето Никол било с 40° температура и счупен череп . 4| 5328 |24.04.2015 Акушерката пребила бебето, защото много плачело . 0| 4429 |23.04.2015 Двумесечно бебе умря, друго бере душа в столична клиника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads