Реклама / Ads
3| 4380 |04.06.2015 НОВИНИ

Райнов: Правят се опити за одържавяване на НЗОК

.
Д-р Емил Райнов
„По-простичко би било да се напише един нов закон за здравното осигуряване, за финансирането в здравеопазването, отколкото този закон след близо 90 промени отново да го обръщаме с хастара навън”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов от парламентарната трибуна. Той обясни, че от здравните вноски на всеки гражданин Касата трябва да заплати извършена услуга на лечебното заведение, което хората са избрали да им бъде направена медицинската услуга.
 

Райнов изброи и основни етапи, на които се гарантира качеството на медицинската услуга – първо при издаването на лиценз на лечебно заведение, а след това при сключването на договор с НЗОК на базата на солидна документация. „И там нищо не се прави и изведнъж се отива на ниво, че касата ще определя по неизвестни критерии с кой ще сключи договор и с кой не. Къде отиде изконното право на пациента, който имаше избор да избере в коя болница да се лекува?”, попита Райнов.

 

Народният представител заяви, че е притеснен и за следващите промени в законопроекта. Според него, се задава нещо още по-страховито – одържавяване на Касата. „Няма ли опасност касата да се превърне в един инструмент, не за провеждане на политика, а за лоши практики?”, попита народният представител. По неговите думи, ръководството на министерството и ръководството на Касата не могат да се справят с управлението на здравноосигурителната институция. „И понеже не могат да се справят с управлението, се прибягва до нещо много лошо – един административен механизъм на контрол”, допълни той.

 

Райнов припомни, че за пръв път тази година са разписани бюджети на болниците. „Когато се говори, че държавата е лош стопанин, бих искал да припомня, че лошият стопанин от 8 месеца е г-н Министърът. Той дали знае какво се случва в болниците, където има по един, на места по двама, членове на бордовете. Там не се гледа какви ги вършат, а се прехвърля на Касата да направи това, което министърът не е свършил”, категоричен е депутатът.  


„Всички сме съгласни, че здравеопазването трябва да бъде качествено и достъпно, но днес не е така. Но дали с предложенията в този законопроект ще стане по-добро?” Това пък попита народният представител Таско Ерменков. Той припомни изказване на министъра на здравеопазването, в което е сравнил здравеопазването с хазарт. „Това, което се предлага с основен и допълнителен пакет, е все едно всички да ни задължат да играем в Тото 2 и да си плащаме всички фишовете. Но някой ще изтеглят печелившия билет и ще бъдат лекуван по основния пакет, а другите ще се молим да не получим онзи фиш, който се казва „допълнителен пакет”, коментира Ерменков. Според него хората ще се чудят дали ще бъдат лекувани, как, дали ще се плаща и кой ще го плаща. „Къде е достъпността на здравеопазването тук и кой ще определи печелившите и губещите?”, попита той. По неговите думи се въвежда и нещо по-страшно от Тото 2 – „тези, които изтеглят фиша с допълнителния пакет, ще трябва и да си го платят”. „След като разделим и пакетите по този начин, с болниците ще преминем и в играта– „тука има, тука нема”. Тук има място ще те приема, но тук ще влезеш в лист на чакащите, докато ти дойде времето. Здравеопазването не е хазарт”, категоричен е Таско Ерменков. Той припомни думите на Мартин Лутър Кинг, че  „Мракът не гони мрака, а само светлината” и призова депутатите от ГЕРБ да решат дали да бъдат Диоген на здравеопазването или неговия Херострат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9170 |28.05.2015 Е. Сугарев за Фрог: Нямаме хора като Маковей, само прокурори, които не правят нищо . 3| 4372 |25.05.2015 Затворници ще правят стадионите за Мондиала в Русия . 3| 4850 |20.05.2015 За 50 лв. учителки правят за смях матурата . 6| 4745 |19.05.2015 Райнов: В здравеопазването нещата са трагични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads