Реклама / Ads
0| 5179 |03.02.2010 НОВИНИ

Районът на взрива край Горни Лом остава отцепен

.
Към момента районът около фабриката край Горни Лом, община Чупрене остава отцепен. Не се допускат хора в радиус от 4 км в района на завода. Няма опасност за жителите на селото. До 24 часа са регистрирани около 25 малки локални взривове, но няма опасност от нова експлозия.
 

По първоначална информация в склада, където избухна взривът, може да е имало противопехотни мини. Въведена е техника на безопасност и е ограничен достъпът до склада. По-късно стана ясно, че в скласовете са се съхранявали около 10 тона амонит.

Пожарникарите са били на мястото на инцидента, но след взрива са се оттеглили.  В момента пожарът е със затихващи функции, но няма да се предприеме влизане в склада, докато не се установи дали няма други съоръжения в склада. Създаден е Кризисен щаб, който се ръководи от комисар Николов, директорът на НСПБС.

По думите на кмета на селото Анжело Добричов ситуацията е овладяна и е под контрол. Направени са снимки от сателит за установяване на моментното състояние в района на предприятието. Добричов заяви, че докато не се обяви безопасност, няма да бъдат предприемани действия на мястото на инцидента.

Подвижна лаборатория на "Гражданска защита" постоянно замерва съдържанието на въздуха в района на завода и селото, като по последни данни не е отчетено замърсяване над допустимите норми. Екипи на "Пожарна безопасност и спасяване" и полицията са на мястото на инцидента.

В селото живеят 780 души. В завода работят около 150. 30 от тях са били на смяна по време на инцидента. Не се предвижда евакуация на населението, каза още кметът Добричов.

Припомняме, че вчера около 18.30 часа в пожарната е получен сигнал за взрив и последвал пожар в завод "Миджур" край с. Горни Лом. Вследствие на взрива са пострадали четирима служители на завода, единият от които тежко. Най-тежко раненият е откаран в болница в София, съобщи по БНТ Старши комисар Калин Вучков, зам.-директор ГД „Пожарна безопасност и спясяване” по БНТ, с наранявания в очите от летящи парчета стъкла в следствие на взривната вълна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 31339 |02.09.2009 Задържаха 4-ма за взрива в Разлог . 0| 4803 |11.08.2008 Разследват причините за взрива в "Арсенал" . 9| 5000 |11.07.2008 Д. Луджев: Некадърност в армията доведе до взрива . 0| 4824 |10.07.2008 Правителството дава половин милион за пострадалите от взрива земеделци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads