Реклама / Ads
15| 5011 |28.01.2011 НОВИНИ

Райснер: Българското правителство оказва натиск върху съда

.
Според президента на европейската асоциация на съдиите Герхард Райснер у нас след изявления на представители на изпълнителната власт се създават обществени очаквания, а ако присъдата не удовлетворява правителството, се дават мнения и се оказва влияние върху съда.
 

Райснер е още и вицепрезидент на Международната асоциация на съдиите. Според него, по този начин се стига до уронване на авторитета на съдебната власт пред обществото.

Заедно с австриеца Райснер, по покана на Съюза на съдиите в България, са съдията от Холандия Маартен Стеенбеек и колегата му от Естония Меелис Ееерик. Тримата са представители на Международната асоциация на съдиите и са дошли у нас по повод писмо на ССБ, в което се съобщава за проблеми при разделението на властите у нас и опитите на изпълнителната власт да влияе върху съдебните решения, отделни коментари в медиите на министри от кабинета “Борисов” и депутати.

От Международната асоциация внимателно са проучили въпроса, след което са взели решение да изпратят трима свои представители на “мисия за установяване на фактите” в България. Преди писмото до ЕАС, от ССБ са писали до премиера Бойко Борисов, с които са се обърнали към него с надеждата, че ще вземе мерки за спиране на обругаването на съда. След като това не се е случило, българските съдии са се обърнали за съдействие към международната съдийска общност.

Тримата представители на съдийската общност обясниха, че са се запознали подробно с проблемите и ще изготвят доклад, който ще бъде представен в средата на месец май на събранието на Международната съдийска общност. Оттам могат да преценят дали и какви препоръки да изпратят до българските власти за разрешаването на проблема, както и да сезират Европейската комисия.

“Получихме много материали от България, коментари в медиите за решения на съда. След като се запознахме, от Асоциацията прецениха, че е добре да дойдем лично и видим какви са проблемите при вас”, обясни Райснер.

“Мисията ни тук не е, защото съдебната власт в България е обект на критика, а заради начина по който тя се критикува”, допълни Мартеен Стеенбеек. При проверката си, на евросъдиите им е направило впечатление, че у нас “съществува напрежение заради резултатите, които се очакват от обществеността и съдебните решения”. Стеенбеек обясни, че понякога решенията на съда не отговарят на обществените очаквания и желанието на правителството, но това е така защото “съдът е длъжен да спазва закона”. “Разбира се правителството иска да види резултатите от своята работа. Разбира се, за съдебната власт по-важна е законността”, посочи холандският магистрат.

Тримата представители на международната съдийска асоциация препоръчаха да се намери единството и взаимодействието между властите и те да спазват закона. “Задачата на полицията и на прокуратурата е да обвинява, а на съда е да вземе решение – дали ще бъде осъдителна или оправдателна една присъда, не може да се иска от съда, една присъда винаги да е осъдителна” отбеляза Меелис Ееерик.

“Трябва да се изясни на обществото тази специфична проблематика. Всички да разбират общото – властите имат различни функции и всеки трябва да знае какво прави другия”, допълни Райснер.

“При нас едва, когато се докаже, че има грешка на съда са допустими коментари и публични изказвания, но не защото дадено министерство не е доволно от присъдата”, обясни той. Колегата му от Холандия Маартен Стеенбеек, също даде пример: “В Холандия обикновено представителите на властта и депутатите не критикуват съдебната власт. Ако това се случи все пак, то не е по конкретни дела или за конкретни съдии. Недопустимо е да се говори предварително за корупция и да се коментират съдебни решения”.

“В Естония има ефективни присъди срещу съдии за корупция, но е недопустимо преди окончателното решение на съда, прокурора или представител на изпълнителната власт, да коментира и да посочва кой е виновен”, бе категоричен Меелис Ееерик. Тримата са се срещнали с представители на ВКС, ВСС, както и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. “Дължим на нашите граждани и на евроатлантическите ни партньори ефективно правораздаване и върховенство на закона”, е заявил Цветанов на среща, информират от пресцентъра на МВР. Срещата беше закрита за журналисти. От съобщението на МВР става ясно, че Цветанов е запознал делегацията с приоритетите на правителството за борбата с организираната престъпност и корупцията. Вицепремиерът е изтъкнал, че се е стигнало до осъдителни присъди благодарение на “тясното взаимодействие с правоохранителните органи на ЕС”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 4969 |25.01.2011 Станишев: Правителството е некомпетентно! . 61| 6746 |23.01.2011 В. Сидеров: Има истерична офанзива срещу правителството . 169| 10534 |14.01.2011 Първанов натискал за "Леденика", Трактора пускал компроматите . 3| 5497 |13.01.2011 Акциз върху чалгата в помощ на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads