Реклама / Ads
2| 4733 |16.03.2009 НОВИНИ

Ръка дописва нули в документ за данъчното

.
6 фирми правят криминални опити да организират източване на ДДС. Всички регионални дирекции започват спешни проверки на банкови гаранции, дадени от фирми за бързо възстановяване на ДДС.
 

 

Скандалите около НАП и кризата явно са изострили апетитите на данъчните мошеници, пише в днешния си брой вестник Сега. За нула време приходната агенция в София хвана 6 фирми в криминални опити да организират източване на ДДС. Пресцентърът на НАП съобщи за разкритията вчера. По тази причина започва спешна проверка в цялата страна на всички банкови гаранции. Особено нагло е действало дружество, което поискала да му бъде върнат данъчен кредит, като представило подправена банкова гаранция. Оригиналният документ бил издаден за скромните 280 лева, но нечия ръка дописала три нули и срещу фалшификата фирмата поискала възстановяване на ДДС за близо 300 хиляди лева. В другите случаи, разкрити от НАП, дружествата представили неистински банкови гаранции във връзка с регистрацията си по ДДС. От агенцията не съобщават имената на уличените, тъй като са предадени на прокуратурата. Заради 6-те опита за измами в София директорът на НАП е наредил всички регионални дирекции да започнат спешни проверки на банкови гаранции, дадени от фирми за бързо възстановяване на ДДС. За улеснение на честния бизнес от началото на 2007 г. в Закона за ДДС бе предвидена възможност за експресно връщане на данъка, ако фирмата представи банкова гаранция в съответния размер. С тази промяна бирниците бяха задължени да възстановят ДДС в 3-дневен срок след внасянето на банковия документ. При обикновената процедура се чака краят на данъчната ревизия, която може да продължи от 3 месеца до цяла година. Практиката показва, че експресната схема с банкова гаранция досега не е била много прилагана. През 2008 г. например от този механизъм са се възползвали само 32 фирми - клиенти на софийската дирекция на НАП. Междувременно бизнесът все по-настойчиво поставя пред властта въпроса за по-бързо връщане на ДДС. В условията на криза фирмите повече отвсякога се нуждаят от оборотни пари. Миналата седмица депутати обвиниха приходната администрация, че нарочно бави възстановяването на ДДС, за да противодейства на по-слабите постъпления в хазната заради закъсването на икономиката и заради данъчните измами. Стана ясно, че към 31 декември 2008 г. бизнесът е чакал за връщане на 550 млн. лева ДДС, докато година по-рано заявките са били за 200-300 млн. лева. Засега правителството отклонява темата за съкращаване на срока за ревизиите и по-бързо връщане на данъчния кредит. Така обаче страдат коректните фирми, добавя Сега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4836 |20.11.2008 Мистериозен документ на турски се завъртя в ТВ студио . 13| 4637 |08.10.2008 Вътрешната комисия на НС дава документи за ДАНС на прокуратурата . 16| 4407 |11.08.2008 Саакашвили подписа документ за прекратяване на огъня . 4| 5350 |07.07.2008 ГДБОП иззе документи от фонд "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads