Реклама / Ads
12| 6424 |16.09.2010 НОВИНИ

Ранен и бинтован, Трактора остава в ареста

.
Алексей Петров
Прокурорска грешка за малко не извади Алексей Петров от ареста днес. Съдът върна обвинителите на поправителен и остави засега Трактора зад решетките. Бившата барета се появи с рани по лицето и бинтована ръка, но защитата му отрече да е бит в ареста.
 

Апелативният съд в София определи като незаконосъобразно разделянето на делото срещу Алексей Петров на две. Съдиите се обосноваха, че не може срещу считания за мозък на октопода у нас Петров да бъде повдигнато обвинение по едно дело, а да му бъде взета мярка за неотклонение по друго обвинение. След като съдът не прие аргументите на обвинението, върна прокуратурата да прецизира аргументите си срещу Трактора и едва тогава да поиска мярка за неотклонение. Засега обаче Алексей Петров остава в ареста. Главният прокурор Борис Велчев коментира, че при всяко дело могат да бъдат допуснати неточности и добави, че ако има грешки, то те ще бъдат поправени.

Бившият съветник в ДАНС се появи в Софийския апелативния съд с рани по носа и бинтована ръка. Адвокатът на бившата барета Ина Лулчева отрече той да е бил бит в ареста. Според нея, той е припаднал. Петров имал сърдечни проблеми. Близки до Петров съобщиха и за нови заплахи за живота му.

"Още на първото съдебно заседание категорично заявих, че съм жертва на репресия. Това посочи пред Софийския апелативен съд Алексей Петров и допълни, че от дистанцията на времето тази първоначална негова теза се потвърждава.

"Когато дръзнах да опонирам на премиера Борисов и публично да изразявам несъгласието си по отношение на секторите „национална сигурност" и „икономика", бях сигурен, че те ще имат последствия", заяви пред апелативните съдии обвиняемият. Той подчерта, че още тогава е сметнал рисковете и е очаквал, че ще има политическо преследване срещу него - именно заради идеите му. „Никога обаче не съм предполагал, че в България може да има политическа репресия, осъществяване чрез съдебната система", изтъкна още Алексей Петров. Бившият съветник от ДАНС допълни, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов най-демонстративно се изживява като началник на прокуратурата и ръководи т.нар „тактически действия" срещу него. Алексей Петров изтъкна, че целта е той да бъде обвиняван докато бъде осъден, независимо за какво. Бившата барета посочи, че е информирал Висшия съдебен съвет и главния прокурор за психическия тормоз и страданията в ареста. „Това обаче може би ще бъде въпрос на друго разследване", посочи той.

Алексей Петров припомни още, че на 12 септември е получил припадък, в следствие на което се е наранил. Той изтъкна, че много дълго време лекарите към затвора не са успели да убедят прокурора Светлозар Костов, че е необходим преглед от външен специалист. Алексей Петров посочи, че тогава трябвало да му бъде поставен холдер (апарат за 24-часово наблюдение на сърцето и кръвното налягане). В следствие на такова отношение към мен, сега ще трябва да ми бъдат направени три операции, две от които - тежки, а третата - с неясен изход, посочи още той.

В съдебната зала адвокат Ина Лулчева поиска по-лека мярка за неотклонение с мотивите, че Петров страда от дискова херния, атрофия на мускулатурата на единия крак и артрит. Във връзка с тези заболявания трябва да му бъдат направени спешни операции, които, по препоръка на лекари-експерти, трябва да се извършат в „Пирогов". Адвокат Лулчева изтъкна и факта, че основното обвинение срещу Алексей Петров е с давност от преди 10 години. Тя цитира и един от мотивите на Софийски градски съд за оставянето на Петров в ареста.

Според решението на СГС имало опасност Алексей Петров да извърши друго престъпление, ако мярката му за неотклонение бъде изменена в по-лека заради продължителното несанкциониране от органите на властта. Лулчева изтъкна, че не може да се влошава положението на един обвиняем само защото органите на реда са бездействали. Стана ясно още, че прокуратурата е образувала проверка по сигнала за поръчка за упражняване на насалие над Алексей Петров. Лулчева допълни, че сигналът е бил подаден от затворник. В края на миналата седмица пък адвокат Румяна Радкова съобщи, че анонимен глас се е свързал с Иванка Славчева и е съобщил, че има направена поръчка за ликвидирането на Петров.

Припомняме, че в неделя гръмна скандал, че бившата барета е бил бит в ареста. За това съобщиха негови близки, но вътрешния министър Цветанов категорично отрече да е имало каквото и да е насилие спрямо Алексей Петров.

В началото на тази седмица директорът на затворите генерал Петър Василев съобщи, че на 12 септември Алексей Петров е припаднал. Василев твърди, че има и писмени обяснения за случилото се в ареста. "Обяснението на Петров е на бюрото ми. В него пише: “Като станах от леглото, както обикновено между 6 и 6,30 ч, тръгнах към тоалетната. След стигането ми в тоалетната, ми прилоша. Изгубих съзнание. Своевременно ми беше оказана помощ от дежурния полицай и дежурната лекарка. Установих, че при падането си съм получил нараняване. По-късно получих втори припадък. Заявявам, че не ми е оказвано насилие.” Генерал Петър Василев каза още, че Петров има проблеми с крака, който е прострелян преди години.

Същият ден по медиите бе разпространено и че животът на бившата барета е в опасност и за неговото ликвидиране е платена голяма сума. Тази информация от Иванка Славчева, инициатор на гражданското движение „Истината за Алексей Петров", също бе отхвърлена от вътрешния министър, който заяви, че арестът е най-сигурното място в България.

Алексей Петров бе задържан на 10 февруари при акция "Октопод" в София. Преди около седмица Алексей Петров поиска да излезе от ареста с по – лека мярка за неотклонение, което бе отхвърлено от Софийски градски съд. Петров бе оставен с най- тежката мярка “задържане под стража”. Тогава обаче стана ясно, че групата на “Октопод” вече не съществува. По думите на единия от адвокатите на Алексей Петров Ина Лулчева, клиентът й вече не е обвиняем като ръководител на престъпната група, за която бе арестуван, а единствено за престъпления срещу собствеността и за изнасяне на държавна тайна.

Няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор Светлозар Костов обясни, че обвиненията на Алексей Петров по делото не са прекратени. Обвиненията, които фигурират по основното дело за организирана престъпна група, която е извършвала пране на пари, данъчни и финансови престъпления и рекет остават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4950 |13.09.2010 ДКСИ: Не сме дали секретна информация на Трактора . 13| 7670 |08.09.2010 Трактора остава в ареста, а Октопод според съда нямало . 1| 4498 |07.09.2010 Туци и Кеца остават на топло . 1| 6035 |31.08.2010 "Шейховете" остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads