Реклама / Ads

16| 5442 |07.06.2011

Рано настъпва денят на българската свобода от правителството у нас

.
България не прави изключение от тенденциите, наблюдавани в другите европейски страни, установява проучване. Картината в него е доста тягостна за страната ни.

Днес Европа отбелязва Деня на свобода от правителството и по този повод се представят резултатите от проучването на авторитетната фондация „New Direction”. В него има някои по-важни констатации и за нашата страна:

Kaкто се вижда от календара за деня на свобода от правителството, този ден тази година за България е настъпил на 18 май. До аналогични заключения са стигнали и експертите от института за пазарна икономика, които са използвали друга методика при изчисляването му. Определяйки времето, за което ще се покрият предвидените консолидирани бюджетни приходи и отчитайки планирания бюджетен дефицит, те изчисляват че 14 май е денят на българската свобода от правителството.

Това че в България този ден настъпва сравнително рано (хронологически българският ден е 6 по ред от 27 такива дни) и това, че тази година той настъпва у нас 7 дни по-рано не бива да заблуждава. Както стана ясно предлагания модел е една условна времева конструкция, която се използва основно за международни сравнения и съпоставки. Резултатите и изводите от тях не бива да се пренасят автоматично върху протичането на всички макроикономически процеси. Самият факт, че въпреки сравнително добрите перспективи за инвеститорите от гледна точка на данъчно-осигурителни задължения, притокът на преки чуждестранни инвестиции за 2010 година се е свил наполовина в сравнение с предходната кризисна година говори красноречиво в тази посока.

България не прави изключение от констатираните тенденции, наблюдавани в другите европейски страни. Въпреки по-ранното настъпване на деня на данъчна свобода, когато се концентрираме върху изменението на степента на данъчно-осигурителното бреме, ще констатираме запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен данъци, но покачване на социални осигуровки и минимални осигурителни прагове, което възпроизвежда картината на незабележимо за трудово активните хора покачване на данъчното бреме. Ако към тях се прибави и покачването на акцизите, имуществените данъци и таксите, картината става още по-тягостна, се посочва в проучването.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. СДС: В. Сидеров няма място в българската политика 59| 4213 |22.05.2011 . Порноманиакът от Катуница на свобода срещу 1000 лв. 0| 4293 |16.05.2011 . Свободата на словото намалява, съгласи се СЕМ 2| 4428 |11.05.2011 . 9 май - Денят на Европа или День победы 51| 13827 |09.05.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ