Реклама / Ads
11| 5862 |24.09.2012 НОВИНИ

Рапърът Гошо възпя Борисов в един "трак с мерак"

.
Източник: БТВ
„Знаеш ли за кой ще гласувам от страната? Да се оправят нещата, да ходим по-лесно по земята”. Въпросът си задава лирическият герой в една песен, която днес се появи в интернет, размъти мрежата и много бързо след това изчезна... донякъде. Може би защото отговорът в текста е „за Бойко Борисов”.
 

Премиерът бе възпят от Гошо от По4ивка – „български текстописец, композитор и соло певец, познат като варненски ъндърграунд рапър и емси”, според страницата му в Уикипедия.

Така Борисов се нареди сред други субекти на творческо обожание, към които изпълнителят вече е засвидетелствал своите симпатии– футболиста Димитър Бербатов и певицата Поли Генова. В текста присъства и специално посвещение „на един велик премиер – г-н Бойко Борисов”.

Рапърът, който отдавна не живее в родината си, отправя директно лириките си към българите в хип-хоп речитатив, съчетан с пеене, което не може да не бъде разпознато от запознатите с музикалното му творчество:

„Здравей, България! Как са всички?
Имам велик премиер в нашата страна.
Промяната е видна – магистрали, училища, болници.
Той наказа всички виновници.
Писна ми от алчни чиновници със скъпи часовници.
Ще гласувам аз за Бойко Борисов без съмнение.
Избра точния човек българското население.
Предишните умници оставиха проблемите стотици.
И сега сме без парици за мекици.
Но по-малко, по-малко не е чак толкова жалко”.

Авторът е припознал всички основи на политическото говорене на премиера – магистрали, училища, болници и лошото наследство от предишните управници. Още на първо слушане обаче от песента се чуха няколко „фалшиви тона” – музикалната ода се появи в най-чувствителното политическо време, преди началото на предизборните кампаниите.

А думите: „За Бойко Борисов посветих този трак, със мерак, ГЕРБ е най-доброто, брат” звучат като изречени от устата на горещо запален активист на управляващата партия.

Оказа се обаче, че макар и от далечна Малага, изпълнителят е развил силни симпатии към българския премиер „като човек”. Пред btvnews Гошо от По4ивка заяви, че пари за песента не е взимал, а поривът да я запише и да я сподели със света се засякъл случайно с тънкия момент в българския политически живот.

Според него премиерът „прави работи” в България, знае, че положението е „гадно”, но има прогрес от миналите години. Впечатлението си обаче събрал от „втора ръка” – по разкази на приятели и от телевизията, защото за 12 години е бил в родината си само веднъж.

Бързо след появата й на бял свят песента изчезна, но не съвсем. Рапърът я свали от личната си страница във Фейсбук и от Ютюб, неразбран и разочарован от острите коментари към творчеството си. И понеже в интернет почти нищо не изчезва, парчето „Бойко Борисов” все още може да се намери на места.

Всъщност, задавайки си въпроса „Знаеш ли за кой ще гласувам от страната?” и отговаряйки си „За Бойко Борисов”, намеренията на лирическият герой се оказват художествена измислица. Рапрът призна, че няма да упражни правото си на глас догодина. Което като че ли леко поставя под съмнение и останалата част от лириката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5925 |24.09.2012 От ЕС ни дишат прахта в корупцията . 6| 5722 |24.09.2012 Новият посланик на САЩ Марси Рийс: До скоро, България! . 1| 5378 |24.09.2012 Цв. Цветанов говорел най-често за проблемите в съдебната система . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads