Реклама / Ads
12| 5781 |24.12.2011 НОВИНИ

В.Рашидов: Върнах 21 хил."чудовищно добри антики"

.
Вежди Рашидов Източник: Булфото
2011 г. беше добра година за българската култура. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов във "Факторът Кошлуков". Той припомни и куфарната акция, с която върна в България 21 хил. "чудовищно добри антики", изнесени от страната ни. Нека с това да ме запомнят, аз съм единственият български министър в историята, който връща с куфари изнесени ценности, пошегува се той.
 

 

За първи път в историята си България има рамков договор с Лувъра. Той е за пет години, през които Лувърът ще работи с българските музеи и ще показва наши артефакти. България и българите заслужават тази слава. Няма по-съвършена реклама на името на моята държава, заяви министър Рашидов.

 

Рашидов каза, че и реформата в театъра е тръгнала и даде за пример трупите в Кърджали и Пловдив, които показват много добри резултати. Сега върху всеки закупен билет даваме субсидия, парите от билетите не се връщат в държавата, а остават в театрите. Театърът вече живее, подчерта Вежди Рашидов и добави, че културата не струва нищо на едно общество, но е неговото огледало.

 

За проекта под Ларгото той призна, че процесите вървят бавно, но това е, защото археологическите проучвания още не са приключили и съответно не могат да се обявят тръжните процедури. Първо трябва да се извадят пластовете и да се знае какво точно има отдолу, на базата на това да се направи проект и след това да се види какъв обем дейности има за доизграждане, обясни културният министър.

 

Провокиран от въпрос на водещия, Вежди Рашидов разказа и за благотворителността, която прави, без да шуми. Когато започнах да изкарвам пари, отделях пари за сиропиталището в Студен кладенец, откъдето съм излязъл и аз. Когато го затвориха, започнах да давам стипендии на сираци. Правя го, за да станат достойни българи и да могат да се развият, не искам да ги виждам, за да не ми благодарят. Искам да учат, това ми стига, отбеляза министърът.

 

Що се отнася до останалите му колеги от правителството той посочи, че не е негова работа да ги учи на благотворителност, защото това е много личен акт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4631 |17.12.2011 Л.Груев: Превърнаха СРС-тата в “царица на способите” . 3| 5898 |10.11.2011 Върнаха в панделата обирджията на “Алфа банк” . 3| 12381 |12.10.2011 Земетресение люля здраво Варна, Каварна, Добрич и Шабла . 42| 5596 |29.08.2011 СДС-Добрич отлюспи хората на Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads