Реклама / Ads
4| 4438 |17.02.2011 НОВИНИ

Ръст в туризма до 10% прогнозира Трайков

.
Трайчо Трайков
Между 5 и 10 на сто ще бъде ръстът на туризма през тазгодишния летен сезон. Токива са прогнозите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който откри днес тридневната туристическа борса в НДК "Ваканция СПА Експо 2011".
 

Туризмът заедно с някои други браншове на икономиката, като например високо и среднотехнологичните браншове, мина през кризата добре, каза министърът. Миналата година има над пет процента увеличение на туристите като цяло. За зимния сезон се очаква ръст между пет и десет на сто, а за лятото очакванията са подобни, заяви Трайков. Министърът уточни, че ръст се очаква най-вече от приходите в сектора.

Предстои да видим дали това е тенденция или са отделни случаи, каза министърът в отговор на въпрос как ще коментира факта, че някои хотели се отказват от звезди, за да се справят с изискванията на туристическия данък. Министърът попита дали при съществувалата преди туристическа такса е било нормално в малки или средни градове с три-четири хотела в продължение на един месец да няма нито една регистрирана нощувка. Очевидно трябваше да потърсим механизми нещата да са справедливи и за тези, които си плащат, а не само за тези, които не си плащат, каза министърът.

Трайков припомни, че в новия проект на Закон за туризма се предвижда създаване на Национална туристическа организация, която да е представителна за целия бранш. Тя ще обедини усилията при вземането на всички важни решения за развитието на отрасъла. Друг акцент от закона е туристическото райониране, като има вариант районите да съвпаднат с административните.

Категорично не приемам, когато българските туристи нямат възможност да ползват туристически услуги на цените за чужденци, каза Трайков в отговор на въпрос. Ако има случай, в който на българин е отказано да се възползва от условия, които се предоставят на чужденци, бих искал да знам, това не е допустимо, заяви министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5054 |15.02.2011 Държавата хвали туризма: Янтра е на Черно море . 5| 5077 |20.12.2010 Спад на безработицата прогнозира Младенов . 5| 4425 |07.12.2010 С 1/2 милион лева форсират развитието на туризма . 18| 4431 |23.03.2010 Румен Петков прогнозира предсрочни избори за парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads