Реклама / Ads
0| 4564 |19.09.2015 НОВИНИ

Равни шансове за победа между СИРИЗА и „Нова демокрация”

.
Гърция
СИРИЗА и „Нова демокрация” са с почти изравнени шансове за победа на изборите в Гърция тази неделя. Това сочат социологическите проучвания преди вота.Според анализатори резултатът от изборите зависи от колебаещите се, които са 17%.
 
Партията на Ципрас загуби част от своя електорат, след като правителството му, което бе на власт от януари до август, отстъпи пред натиска на кредиторите от ЕС и МВФ и подписа нов международен заем на цената на нови мерки за икономии. Именно това използва като основен довод в предизборната си кампания главния опонент на бившия гръцки премиер Вангелис Меймаракис. От друга страна 41-годишният Ципрас призова гърците, да му дадат шанс „да завърши започнатото”.

Всички пет проучвания на различни агенции от края на седмицата показват, че двете основни партии – СИРИЗА на Ципрас и „Нова демокрация“ на Меймаракис, печелят между 25 и 30 процента от вота като останалите партии на изборите се очаква да получат едноцифрени резултати.

За да има мнозинство в парламента и самоуправление, партията – победител трябва да получи 38% от гласовете, които според последните проучвания на общественото мнение не получават нито СИРИЗА , нито „Нова демокрация”.Ако броят на гласовете, подадени за малките партии, които не могат да преодолеят прага от 3 % за влизане в парламента, надвиши общо 15%, то партията – победител може да състави правителство с 32% от гласовете.

Интересно е, че гръцкото законодателство предвижда една доста оригинална система за формиране на кабинет. Първата партия автоматично получава 50 депутатски места в 300-местния парламент. Тази партия има право да сформира правителство, дори и ако тя не получи абсолютно мнозинство (повече от 151 места), а след това ще трябва да преговаря с по-малките партии за коалиция.

Ако тези преговори се провалят, президентът на Гърция дава мандат за съставяне на кабинет на втория по гласове претендент. Така че на теория, дори ако „Нова демокрация” остане втора, в случай, че СИРИЗА не успее да се договори със своите партньори, Меймаракис ще получи мандат за съставяне на кабинет. Такава беше ситуацията в Гърция през 2012 г. Но ако никоя партия не бъде в състояние да намери допирни точки с потенциални партньори, страната ще бъде изправена пред повторни парламентарни избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4509 |31.08.2015 Станишев в Португалия: Антонио Коща ще изведе социалистите до победа . 1| 4547 |17.08.2015 Гришо започна с победа в Синсинати . 0| 4584 |15.08.2015 Първа победа за нашите млади волейболисти в Аржентина . 0| 5353 |28.07.2015 Даниел Митов: Има шансове да паднат визите за САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads