Реклама / Ads
0| 3981 |15.11.2019 НОВИНИ

Равносметка: Цунамито ”Жълти жилетки” е нанесло щети за 2,5 млрд. евро

.
Погромите над магазини и ресторанти, отменените туристически посещения и др. са нанесли милиардни загуби на френския БВП Източник: БГНЕС
Протестните акции на движението ”Жълти жилетки” са нанесли сериозни щети на френските търговци и на държавния бюджет. Година след началото на демонстрациите властите отчитат загуби в размер на 2,5 милиарда евро.
 

За година 5 000 производители и търговски обекти са пострадали от агресивните действия на демонстрантите и са поискали помощ от правителството, за да не закрият бизнеса си, отбелязва "Дневник".

 

Редица фирми са помолили за отсрочки на плащанията във фонда за социално осигуряване и други налози в размер на 460 милиона евро. Застрахователните компании са изплатили 230 милиона евро компенсации на 13 000 компании.

 

Закриването на търговски и производствени обекти заради акциите на "жълтите жилетки" или възстановяването им след нанесени сериозни щети са довели до частична безработица на 75 000 френски граждани. Силно са пострадали хотели и ресторанти, магазини и транспортни дружества.

 

Акциите на "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември 2018 г.

 

Първоначално преминаваха под знака на протеста срещу повишението на акцизите за автомобилните горива и затова "униформа" на движението станаха светлоотразителните жълти жилетки на шофьорите.

 

Първата акция според организаторите събра 282 000 души, но оттогава мобилизацията постоянно отслабва. В списъка на исканията си "жълтите жилетки" вече включват не само социално-икономически, но и политически искания към управляващите.

 

Оправдан ли е протестът?

 

Година след появата на "жълтите жилетки" във Франция двама от всеки трима французи смятат, че протестът е оправдан, пише френският в. "Фигаро".

 

Французите продължават да го подкрепят, сочат данни от анкета на центъра "Одокса" и компанията "Дентсу консалтинг". Шейсет и девет на сто от участниците намират протеста на "жълтите жилетки" за "по-скоро" или "напълно" оправдан и само за 13 процента той е съвсем неуместен. В общи линии французите смятат, че движението им е от полза.

 

Петдесет и осем на сто от запитаните заявяват, че проявите на "жълтите жилетки" са били "по-скоро нещо добро" за "хора като тях".

 

Още по-голям е делът на подобни отговори при анкетираните със средно образование - 60 %, или с по-ниско - 63 %.

 

Повечето французи одобряват движението, но според 64 % президентът Еманюел Макрон и правителството "недостатъчно" са се съобразявали с него.

 

Разделени са мненията за темпото, с което властите реагират на протестните искания. Трийсет и шест на сто биха желали Макрон и кабинетът "да ускорят ритъма" на социалните и икономическите мерки, но също толкова предпочитат известно "забавяне".

 

А 28 % одобряват сегашното темпо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4481 |27.09.2019 Външно предупреждава за протест на ”жълтите жилетки” във Франция . 1| 4049 |19.04.2019 Парижките власти забраниха протестите на ”жълтите жилетки” край ”Нотр Дам” . 0| 4338 |16.03.2019 Тежки сблъсъци между ”жълти жилетки” и полиция край Триумфалната арка . 0| 4041 |09.02.2019 Поредни сблъсъци на ”жълти жилетки” и полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads