Реклама / Ads
0| 4209 |09.07.2019 НОВИНИ

Разбиха нелегална мрежа за допинг в ЕС, управлявана от Виена

.
Виена
Виена е била център на широкомащабна мрежа за нелегален трафик на допинг. Това е установено в рамките на международна полицейска операция срещу нелегална търговия с допинг, съобщават австрийски медии, позоваващи се на говорител на Федералната криминална служба (БКА).
 

 Австрийската институция е участвала в разследване, обхващащо 23 държави на ЕС и десет държави извън общността, предаде Нова тв. България е сред страните, участвали в операцията. В акцията, наречена "Вирибус" са участвали Европол, Интерпол, европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, Обединения изследователски център на ЕС JRC и Световната антидопингова агенция WADA, уточнява прессъобщение на Европол. Операция "Вирибус" се ръководела от италианските карабинери и финансовата полиция на Гърция и е най-голямата в сферата на допинга досега.


 22 тона допинг препарати и нелегални фармацевтични средства са пристигнали във Виена и оттам са били пренасочвани за различни европейски държави.


 В хода на акцията, ръководена от Европол, още през миналата година на виенското летище са били заловени пакети със забранени вещества. Митническите власти са открили, че вместо декларираните електроуреди, пакетите са съдържали 423 кг таблетки и ампули, чиято стойност на черния пазар възлиза на близо половин милион евро. Впоследствие австрийските власти са разкрили още 22 подобни пратки, пристигнали във Виена в рамките на една година. Нелегалните препарати са били произведени в Индия и са пристигнали от Сингапур с фалшиви митнически документи.

 

В рамките на международната операция са задържани 234 души, конфискувани са 3,8 милиона таблетки анаболи, хранителни добавки и другифалшиви лекарства на обща стойност 23 милиона евро. Разбити са 17 организирани престъпни групи и 9 нелегални лаборатории за допинг. Допингът се продавал на дребно основно във фитнес зали, част от продуктите се търгували и онлайн.

 

От Европол уточняват, че освен анаболни стероиди, използвани от спортисти, престъпната мрежа разпространявала и допинг за животни, предимно за коне, участващи в надбягвания. Като част от "Вирибус" са провеждани и проверки за употреба на допинг от състезатели в различни спортни прояви.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6732 |09.07.2019 Разбиха работилница за скимиращи устройства . 0| 3972 |22.06.2019 Разбиха вратата на в-к ”Дума” . 0| 3540 |21.05.2019 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ вложи 7 млн.лв в дистанционно обслужвани електромери и реконструкция на мрежата в област Перник . 2| 4748 |13.05.2019 Канал за мигранти през България разбиха в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads