Реклама / Ads
3| 4757 |23.11.2011

Разбиха престъпна група за сексуслуги и трафик в България и Австрия

.
Разследването тръгнало от „студио” във Виена, където се предлагали сексуслуги.

Задържаха престъпна група, занимавала се с трафик на хора в България и Австрия, съобщават от пресцентъра на МВР. Установяването на членовете на групата станало възможно благодарение на отличното взаимодействие между австрийските и българските служби и всекидневния обмен на информация, под ръководството на Върховна касационна прокуратура и прокуратурата във Виена.

Реализираната международна операция била насочена срещу трафик на жени с цел сексуалната им експлоатация, сводничество и склоняване на непълнолетни към проституция. Задържани са 7 члена на организирана престъпна група – четирима мъже – 42-годишният Г.Г., 34-годишният С.Г., 41-годишният Б.М., 19-годишният С.Т. и три жени – 30-годишната Н.К., 43-годишната М.М. и 35-годишната Е.Т..

Разследването започнало през септември миналата година по сигнал, че в т.нар. „студио” във Виена се предлагат сексуслуги. В заведението работели група българи. Случаят бил поет от Областната криминална служба във Виена и Федералната криминална служба, които веднага осъществили връзка с българските си колеги. Така започнали оперативните действия в България от служители на сектор „Трафик на хора” в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и дирекция „Международно оперативно сътрудничество”. В интензивния обмен на информация се включили и офицерите за връзка на двете страни, Полша и Гърция.

След извършената първоначална проверка на сигнала започнало наблюдение на случващото се в кръговете, свързани с проституция, както и на местата, където се предлагат сексуслуги. В хода на съвместните действия, на 14 ноември били предприети паралелни операции в България и Австрия, под ръководството на Върховна касационна прокуратура и прокуратурата във Виена. Въз основа на издадени национални заповеди за арест в австрийската столица били задържани петима, претърсени били осем заведения, превърнати в публични домове. Разпитани били и девет жертви на престъпната група. По същото време в България, на основание на издадена Европейска заповед за арест, е задържан още един от членовете на групата, извършени са претърсвания и на 14 адреса.

Установено е, че повечето от жертвите на сексуално насилие са млади момичета, сред които едно непълнолетно и душевно болна жена. През деня работели като улични проститутки, а през нощта – в публични домове. Почти всичко, заработено от тях, отивало в ръцете на сводниците. В хода на разследването е установен и механизмът, по който били набирани жертвите. По-голяма част от тях били слабо образовани и произхождали от социално слаби семейства. След „ухажване” и засилено внимание, те постепенно се откъсвали от семейство и приятели, ставали емоционално зависими и готови почти на всичко за връзката си и общото бъдеще с „мъжа на живота им”. Така не се налагало да бъдат убеждавани дълго, за да се съгласят да работят като проститутки за уж „кратко” време. Обещанието било, че със спечелените пари ще си изградят солидна основа за съвместно съжителство в България. Така те доброволно се превръщали в жертви и разбирали за ролята си едва след като вече били впримчени в престъпната схема. Някои от тях опитвали да се откажат, но под психически и физически тормоз, понякога насочен не само срещу тях, но и срещу децата им или други членове от техните семейства, те били връщани към занаята.

Престъпната схема действала предимно на територията на България, Австрия, Полша и Гърция. Освен жени, които били склонявани да упражняват древния занаят, в нея били привлечени и мъже. Те били принуждавани да просят, а парите отново отивали в ръцете на „организаторите”.

Установено е, че седмината задържани разполагат с множество имоти и парични средства в България, произходът, на които не може да бъде доказан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Хр. Грозев вече е втори управител на "Медийна група България-Холдинг " ООД 12| 7503 |19.10.2011 . Удариха престъпна група, рекетирала граждани по телефона 7| 4188 |15.10.2011 . Разбиха джамията в Разград 21| 5019 |13.10.2011 . Разбиха "клана на българите" в Мадрид 9| 5593 |12.10.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО