Реклама / Ads
20| 6992 |02.04.2020 НОВИНИ

Разбивачи на митове: Не, слънцето няма да ви предпази от COVID-19

.
Източник: СЗО
Световната здравна организация пусна подробна информация, с която опровергава всички циркулиращи в пространството митове за COVID-19. Комуникационната стратегия на организацията е доста добра, но потъва сред слухове и шеги в социалните мрежи, които свободно се затвърждават от експерти и медии, без да стъпват върху проверени данни.
 

Дискусиите варират - от ефективността на предпазните маски до ползите от алкохола и чесъна. Роден метеоролог днес в национален ефир обясни, че УВ-радиацията е най-мощния дезинфектант срещу COVID-19 и всички други вируси. Подобна информация се тиражира и на други места, а това води само до още по-голямо объркване. 


Затова ето и митовете, разбити от СЗО: 


Излагането на слънчева светлина или на температури, по-високи от 25 °C НЕ МОЖЕ да предпази човек от заразяване. Може да хванеш вируса независимо от слънцето и температурата навън. Държави, в които има типично горещо време също имат регистрирани случаи на COVID-19. За да се предпазите, мийте ръцете си внимателно и често. Избягвайте да пипате лицето си. 


.

COVID-19 НЕ Е доживотна диагноза. По-голямата част от хората се възстановяват от заболяването и премахват вируса от системата си. Уверете се, че се грижите за себе си и обръщате внимание на симптомите. Ако имате кашлица, температура, трудност при дишането, потърсете лекарска помощ по телефона. 


Задържането на дъха за повече от 10 секунди НЕ ОЗНАЧАВА, че сте здрав. Появиха се слухове, че ако сте способни да задържите дъха си за 10 или повече секунди без да изпитате затруднения или да се закашляте, значи сте напълно здрав. Това не е вярно. Най-честите симптоми на COVID-19 включват суха кашлица, умора и температура. Някои развиват и усложнения като пневмония. Най-добрият начин да проверите дали сте заразен е чрез лабораторен тест. Подобни дихателни упражнения не значат нищо, а и може да бъдат опасни. 


.

Употребата на алкохол НЕ защитава и може дари да се окаже опасна. Честата употреба на спиртни напитки всъщност увеличава рисковете за здравето, защото смъква имунитета. 


.

COVID-19 МОЖЕ да се разпространи дори на места с висока температура и влажност. Вирусът вирее независимо от климата. Студеното време и снега също НЕ МОГАТ да убият COVID-19. Нормалната човешка температура варира между 36.5 и 37°C независимо от температурата навън или климатичните условия. 


Горещите вани също НЕ предпазват организма от заразяване поради същата причина. Горещата вода може да доведе до изгаряния. 


.

Комарите НЕ пренасят вируса. Към днешна дата няма данни или доказателства, че коронавирусът се пренася от насекомите. COVID-19 се разпространява по въздушно-капков път чрез кашляне и кихане, както и чрез слюнката. 


.

Консумацията на чесън


От векове яденето на чесън се смята като един от най-добрите имуностимулатори. Освен в България, в много други държави се пазят от грип и настинки с честата му консумация.


За съжаление, няма доказателство, че той ще ви предпази от новия коронавирус. Със сигурност обаче няма да навреди на здравето ви в умерени количества.

Ваксините и антибиотиците


.

Противогрипните ваксини и тази срещу пневмония не защитават организма ви от COVID-19. Все още не е измислена ваксина срещу новата зараза, но редица изследователи от цял свят се опитват да намерят препарат, който ще бъде ефективен.


Употребата на антибиотици за превенция не се препоръчва. Подобно лечение трябва да се извършва само след лекарско предписание, иначе рискувате да навредите на здравето си.

 

Цялата информация може да прегледате на официалния сайт на Световната здравна организация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4034 |15.12.2019 Слънцето пробива облаците, температурите скачат до 14 градуса . 0| 3653 |10.12.2019 Мъгливо ще е цял ден, само на места ще се покаже слънцето . 7| 4008 |21.11.2019 Нинова за кризата с водата: Не е виновно слънцето, а некадърното управление във водния сектор . 0| 4031 |15.11.2019 Слънцето пак се усмихва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads