Реклама / Ads
27| 8274 |14.11.2008 НОВИНИ

Разкриха агентите на ДС в туризма

.
Комисията по досиетата обяви принадлежност към Държавна сигурност на 14 души, които са участвали в ръководството на Агенцията по туризъм.
 

Проверени са 95 души. Обявени са имената на Алекс Христов Орешков, Анатолий Георгиев Георгиев, Васил Ангелов Велев, Владимир Петров Венков, Димитър Кирилов Драмов, Емил Крумов Лозанов, Иван Владимиров Кутевски, Иван Николов Милков, Любомир Димитров Пармаков, Недялка Стоева Сандалска-Генкова, Румен Иванов Драганов, Румяна Тодорова Рахнева, Сергей Желев Саръмов, Цветан Вълчев Тончев. Комисията е установила принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на 2 лица, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона. Т.е. лицата са починали.

Сегашният зам.-председател на Държавната агенция по туризъм Васил Велев е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Младост. Досието му е било предназначено за унищожаване с писмо от 1990 г., но достатъчни доказателства за сътрудничеството му с ДС са запазени в архивите, съобщава "Медиапул".

Емил Лозанов, председател на туристическото ведомство през 1993-1994 г., е бил агент в Шесто управление на ДС с псевдоним Юлиян.

Иван Милков, зам.-председател на БАТО до 1990 г. е бил явочник с псевдоними Мимоза, Лебедев.

Недялка Сандалска, която заемаше възлови длъжности в туристическата дейност на някогашната групировка “Мултигруп”, а в момента е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на “Балкантурист”, е била агент във Второ главно управление на ДС (контраразузнаване) с псевдоним Ели. Тя е заемала длъжността секретар и зам.-председател на комитета по туризъм между 1989 и 1993 г.

За Румен Драганов, председател на ведомството през 1997 г., вече се знае, че е бил агент на ДС с псевдонима Владимир, тъй като досието му бе извадено, когато се проверяваха министри и зам.-министри.

Последният огласен като нещатен служител на ДС – Първо главно управление (разузнаване) - шеф във ведомството е Цветан Тончев, с псевдоним Цветанов, който е бил първи зам.-председател на Комитета по туризъм до 1990 г.

В момента Тончев оглавява една от браншовите организации – Българската туристическа камара.

Любопитно е още едно лице от списъка – Иван Кутевски, заемащ пост на началник отдел във ведомството между 2003 и 2004 г. Той е бил агент на ДС по линия на контраразузнаването с псевдоним Антонио. Кутевски бе шеф на пресцентъра на митниците по времето на правителството на ОДС, след това стана личен пиар на небезизвестния руски бизнесмен, изгонен от страната като заплаха за националната й сигурност, Денис Ершов. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5477 |22.09.2008 Разкриха фирми, точили ДДС, погват и други . 11| 6526 |26.08.2008 Разкриха атентат срещу Барак Обама, 4-ма арестувани . 0| 5714 |15.07.2008 Разкриха 10 тона спиртни напитки без бандерол в "Дюни" . 6| 7585 |08.02.2008 Петролопроводът Бургас-Александруполис щял да развие туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads