Реклама / Ads
15| 6298 |06.06.2013 НОВИНИ

Разкрит е тайнственият втори вицепремиер?

.
Официалното му обявяване се бави, защото той има двойно гражданство - българско и германско. За да отговори за изискването в конституцията, той трябва се откаже от немския си паспорт. Според чл. 110 от основния ни закон министри могат да бъдат САМО български граждани.
 

Шефът на Дойче банк за България Борислав Иванов е тайнственият втори вицепремиер с ресор "инвестиции" в правителството на Пламен Орешарски, пише "Труд". 

"Процедурата за отказване от гражданството е вече задействана, но може да отнеме повече от месец", обясниха запознати. Възможно е, ако процедурата се забави прекалено много, номинацията на Иванов да бъде оттеглена и за втори вицепремиер да бъде избран друг.

При представянето на правителството пред соцпленума Пламен Орешарски бе казал, че вторият му заместник ще пристигне до месец и ще отговаря за координацията на частните инвестиции и за икономическите министерства. Преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев пък описа бъдещия заместник като знак към стопанската инициатива на хората. 

Орешарски познава Иванов от 2006 г., когато сегашният премиер беше финансов министър в кабинета "Станишев". Банкерът му е бил представен от шефа на Дойче банк за Централна и Източна Европа Питър Тилс. Мнението за Иванов в бизнессредите е, че пасва идеално на профила на вицепремиер с ресор "инвестиции", защото говори на езика на инвестиционните банкери. "Може да направи перфектна презентация на инвестиционните проекти в България пред възможни инвеститори", казват за него запознати.

Самият премиер Пламен Орешарски категорично отказва да потвърди или отрече информацията. А Борислав Иванов не бил открит за коментар до редакционното приключване на броя. БСП и ДПС ще имат тежката дума при избирането на заместник-министрите и областните управители в кабинета на Пламен Орешарски. Това стана ясно от думите на новия премиер след първото заседание на Министерския съвет. 

Аз лично нямам достатъчно широк кръг познати във всички региони на страната, за да бъдат изцяло мое решение, каза Орешарски за областните губернатори и добави, че ще му трябват още няколко дни. "Ще съгласувам с всички парламентарни сили, които подкрепят кабинета", уточни министър-председателят.

Междувременно в публичното пространство се завъртяха имената на двама потенциални заместници на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Първият е Валентин Терзийски - шеф на "Топлофикация Плевен", която е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Терзийски и е зам.-председател на Асоциацията на топлофикациите. Вторият е Георги Христозов - изпълнителен директор на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Той стана известен с описаните в имотната си декларация банкови влогове за близо 3,5 млн. лв. Те били натрупани, преди да оглави компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5349 |17.05.2013 Сидеров: Разкрития могат да донесат раиран костюм на Борисов . 62| 5187 |09.05.2013 Сергей Станишев: Втори мандат на Борисов ще матира България . 0| 6339 |06.05.2013 Прохладно време през втория ден от Великден . 2| 5213 |05.05.2013 Ансамбълът на България с втори златен медал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads