Реклама / Ads
15| 4928 |16.11.2019 НОВИНИ

В различни точки на света бушуват масови протести и безредици

.
Париж по време на протеста на ”жълтите жилетки” Източник: БГНЕС
60 са задържаните в протеста на „жълтите жилетки” в Париж. В Барселона бе блокирана главната железопътна гара. Протестиращи подпалиха полицейски участък и бетонираха магистрала в Иран, а в Хонконг срещу протестиращи бе използван сълзотворен газ. В Чили расте броят на жертвите на продължаващите вече месец размирици. Днес започна и масово недоволство срещу премиера в Чехия.
 

Броят на задържаните в протеста на „жълтите жилетки” в Париж надхвърли 60 човека, съобщи префектът на полицията пред медиите. Днес във френската столица се провеждат едновременно няколко акции, свързани с годишнината от възникването на движението на „жълтите жилетки”. Участниците в тях строят барикади, влизат в сблъсък с полицията, която няколко пъти използва сълзотворен газ.

 

По информация на РИА Новости, на площад „Италия” полицаите са хвърлили гранати със сълзотворен газ. Хората, голяма част от които били без защита, се опитали да се скрият, започнали да кашлят и да плюят от газа. Няколко човека изгубили съзнание. Пристигналите на помощ доброволци успели да ги покрият със защитни покривала и да ги отнесат с носилки. След този случай протестиращите се нахвърлили срещу силите на реда.

 

Сълзотворният газ се смесва с дима от пожарите, предизвикан от запалването на няколко кофи за боклук. Има и запалени автомобили. Пристигналите на площада пожарникари от време на време насочват водните струи към групи от „жълти жилетки”.

Мащабните протести на „жълтите жилетки” започнаха преди година във Франция с искане да не се повишават данъците и цените на бензина. Участниците в тях облякоха светлоотразителни жилетки, които шофьорите задължителна трябва да притежават.

Съботните протестни акции бързо се превърнаха в традиционни и често са придружени от безредици и сблъсъци с полицията.

 

По информация на правителството, за една година заради протестите на „жълтите жилетки” Франция е загубила 2,5 милиарда евро.

 


.

Снимка: Протестите в Хонконг/ БГНЕС

 

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите,които строят барикади и хвърлят коктейли „Молотов” в района Мон Кок. Информация за случващото се силите на реда публикуваха в Туитър.

 

От началото на юни, когато започнаха мащабните протестни акции, полицията е задържала повече от 3,6 хиляди човека, най-младият от които е едва на 12 г. 1 500 души са били хоспитализирани заради получени на улицата травми. Ранени са над 400 полицейски служители.

 

Въпреки, че правителството оттегли закона за екстрадицията, който провокира протестите, акциите не бяха прекратени. Участниците в тях станаха по-малко на брой, но протестите се ожесточиха.


.
Снимка: Протестите в Барселова

 

Десетки протестиращи се събраха на главната железопътна гара в Барселона, съобщи Ройтерс. Някои устроиха седяща стачка, а други влязоха в схватка с полицията. Протестиращите се отзоваха на отправен в социалните мрежи призив на сепаратистка организация за блокиране на девет гари в Барселона. Полицията каза, че е имало протест само на една от гарите и че демонстрантите са били изгонени след около час. Пред сградата на гарата се бе събрало множество хора, развяващи каталунски знамена. Няма извършени арести, нито някакви проблеми с движението на влаковете. Регионалната столица на Каталуния от седмици е разтърсвана от протести, откакто Върховният съд на Испания осъди девет регионални лидери на до 13 години затвор заради ролята им в неуспешния опит за отцепване от Испания през 2017 г.


.
Снимка: Задръстванията в Иран/ БГНЕС

 

Протести избухнаха в Иран след увеличаването на цената на бензина.

 

Гневни граждани подпалиха полицейски участък в южната част на страната. Протестиращи в Шираз използваха бетоновози, за да бетонират основната магистрала към Исфахан. Главни пътища бяха блокирани, което доведе до образуването на огромни колони от автомобили.  

 

Съобщава се за безредици в поне три провинциални центъра.   

Увеличението на цените влезе в сила от петък, като горивото поскъпна с 50% - от 40 на 60 стотинки за литър. Беше въведен и режим, като на един автомобил се позволяват 60 литра на месец.  

 

Въпреки че е сред най-големите производители на нефт, Иран често изпитва трудности да осигури редовни доставки на гориво за гражданите. 

 

В Прага също се провежда митинг срещу премиера Андрей Бабиш.
 

.

Снимка: Протестите в Чили

 

Размириците продължават и в Чили. Полицията разгонва демонстрантите с водни оръдия. От началото на антиправителствените протести в страната през октомври при сблъсъци с органите на реда са загинали повече от 20 души, ранените са над 2 000.

Чилийците настояват за промяна на икономическия и социалния ред. Протестите продължават въпреки обявените от правителството промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6834 |16.11.2019 Благодарение на Пентагона Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света . 7| 6051 |15.11.2019 Недялко Йорданов пред Фрог: И двамата ми сина са луди глави. Харесва ми, че са на различни позиции . 8| 4420 |14.11.2019 Безпрецедентният Гешев: Безпрецедентна процедура в рамките на България, на ЕС и на света . 2| 4482 |25.10.2019 Кьовеши: Почвам догодина, ще имаме 22 прокурори от 22 различни държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads