Реклама / Ads
7| 4533 |06.05.2008 НОВИНИ

Разместват структури в МВР според „карта на престъпността” у нас”

.
Някои от звената на ГДБОП ще се влеят в структурите на Националната полиция, съобщи вътрешният министър Михаил Миков, след оперативното съвещание на ръководството на МВР с премиера Станишев.
 

Миков поясни, че това ще стане след анализ на нивото на организираната престъпност. Там, където тя е по-активна, по нея ще работят антимафиоти, а на останалите места това ще правят служителите на полицията.

Новият шеф на МВР каза, че Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ трябва да бъде преструктурирана така, че да има относителна самостоятелност, да съхрани разузнавателните си функции, но да е във връзка с едно централно звено. Той уточни, че преструктурирането на ГДБОП е в процес на обсъждане, което е свързано и с извършващия се анализ на "картата на престъпността в България". Централното звено, на което ще бъде подчинена ГДБОП след нейното преструктуриране, трябва да има и изнесени структури в онези райони на страната където има концентрация на организирана престъпност, докато на другите места трябва да "бъде в едно по-латентно състояние в рамките на криминалната полиция", обясни още Михаил Миков. Той подчерта, че трябва да се прекрати практиката на дублиращи функции между отделни звена в МВР, което е довело до това да се говори за "Министерство на всичките работи". Според него ДОТИ и ДОИ трябва задължително да са в МВР.

Премиерът Сергей Станишев  пък поиска засилване на звеното за вътрешна сигурност в МВР и подчерта, че очаква от МВР мерки, които да "дадат видим резултат" по посока връщане доверието на гражданите в системата. "За съжаление, през последните месеци доверието в МВР е разклатено и затова мерките трябва да са достатъчно дълбоки и всеобхватни", посочи той. Станишев допълни, че тези мерки ще бъдат обсъдани както на утрешния пленум на БСП, така и от съвета на тройната коалиция в края на седмицата в Банско.

На днешната двучасова среща между премиера и ръководството на МВР са били обсъдени и необходимите законодателни промени, засягащи вътрешното министерство, идеи за борба с корупцията в МВР, подготовката за присъединяване на България към шенгенското пространство и предстоящият през юли доклад на ЕК за България.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4834 |23.04.2008 БСП станала сателит на ДПС, според ГЕРБ . 0| 4894 |12.03.2008 Страната ни е правова, ама не съвсем, според Държавния департамент . 4| 6258 |16.09.2007 Бойко Борисов с шанс за победа от раз, според социологическа анкета . 2| 4887 |22.07.2007 Над 105 000 души годишно мигрират от България, според данни на Световната банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads