Реклама / Ads

8| 3913 |21.10.2019

Разминахме се с руско-българска културна и образователна програма

.
Източник: БГНЕС
В Москва Екатерина Захариева и Сергей Лавров обсъдиха българо-руските отношения. Преговорите им ще продължат догодина в България. Визитата на Екатерина Захариева е първата на български външен министър в Руската федерация от 2011 г. насам.

"Щастлива съм, че съм тук в годината, когато честваме 140 години от установяването на двустранните дипломатическите отношения между България и Русия. Това е важна година за нас и защото отбелязваме 140-а годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. През последните две години политическият диалог между нашите страни се възобнови, имаше български посещения на най-високо равнище в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити ", заяви Екатерина Захариева на преговорите със Сергей Лавров.

 

"Искаме да продължим двустранния диалог, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават върху дълбоки исторически традиции, имат културни и духовни корени", каза на свой ред Сергей Лавров.

 

Акцент в разговорите бяха теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието и транспорта.

 

Българският външен министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете държави. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4 %.

 

В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите с 29,6 %, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 % от руския внос се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.


По отношение на енергетиката Екатерина Захариева подчерта значението за България на проекта "Балкански поток" и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода "Турски поток".


По време на разговора бяха отбелязани и добрите перспективи в атомната енергетика, включително по проекта АЕЦ "Белене". В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската компания "Росатом".


И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи в съответствие с правилата на ЕС.

 

"Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България", заяви Екатерина Захариева. По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път идват у нас.

 

511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи у нас. По данни на руската страна, около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти в България. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

 

Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот "Българско посолство на Република България в Москва", с което окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица.

 

Връзките в образованието са били сред основните теми в разговора между двете делегации. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България - 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала. Екатерина Захариева предложи тази програма да бъде подписана при визита на руския външен министър у нас догодина.

 

Сергей Лавров прие поканата да посети България и благодари за подкрепата, която българската страна оказва за изучаването на руски език у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Културна дискусия по повод Пакта за миграция на ООН 0| 2950 |15.11.2018 . Премиерът иска ”Царските конюшни” да станат културна ценност 0| 3019 |30.07.2018 . Цветанов: Диаметрално се разминахме по отношение на пенсиите 2| 3420 |21.12.2016 . Вучков изплю камъчето: С премиера се разминахме за Писанчев и Лазаров 121| 9896 |08.03.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ