Реклама / Ads
1| 5025 |10.09.2010 НОВИНИ

Разнобой в кабинета за минималната работна заплата

.
Вицепремиерът Дянков обяви, че ще отстоява минималната заплата да остане 240 лв.; Т. Младенов иска тя да скочи на 270 лв.
 

Тотален разнобой в правителството между Министерството на финансите и социалното ведомство лъсна публично вчера, пише Труд. Поводът е дискусията какъв да е размерът на минималната заплата от догодина. Вицепремиерът и ковчежник на държавата Симеон Дянков обяви в кулоарите на парламента, че ще отстоява минималната заплата да остане 240 лв. и през 2011 г.  Колегата му в кабинета, отговарящ за социалната политика, Тотю Младенов обаче продължава да държи най-ниските заплати да скочат от 240 на 270 лв. Зад това предложение преди няколко дни застанаха и представители на синдикатите.

От “Синята коалиция” пък през седмицата се обявиха твърдо против вдигането на минималния доход заради риск това да доведе до нов ръст на сивата икономика и неплащане на осигуровки. Това според тях би създало още рискове пред събираемостта на приходи, категорични бяха и от СДС, и от ДСБ. Финансовият министър обясни вчера в парламента още, че идеята вече да няма кешови плащания на суми над 5000 лв. и въвеждането на изискване изплащането на заплати да става единствено по банков път или по пощата, също остава отворена. Дебатите по въпроса предстоели в следващите 1-2 месеца. Предложението на финансовото министерство обаче било замислено като част от политиката на правителството за изсветляване на икономиката.

Дянков сам призна вчера, че искането за увеличение на ДДС в туризма и за вдигане на налога върху газьола ще има минимален фискален ефект. Специално за горивото на годишна база от вдигането на данъка се очаквало в бюджета да влязат малко над 1 млн. лв. “ Просто го правим, за да сме на минималния праг, който изисква Европейската комисия от тази гледна точка”, разясни вицепремиерът. Дянков отново повтори, че увеличението на някои данъци е по настояване на Европейската комисия и ако не се съобразим с тях, България вероятно ще бъде принудена да плаща солени глоби.

Вдигането на ДДС в туристическите услуги и размерът за това обаче също били “отворена тема”, заяви финансовият министър. Партньорите ни от Брюксел настоявали да имаме равна ставка на данъка, с който се облагат организираните туристи и неорганизираните единични почиващи. “Може да се мисли за такава промяна, а по-малките и средните хотели, които се занимават главно с неорганизиран туризъм, български семейства и т.н., всъщност ще спечелят от тази промяна”, разсъждава ковчежникът на държавата. И обясни, че България е поела ангажимент към Европейската комисия по въпроса още през 2006 г., но досега не го е изпълнила. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5580 |31.08.2010 БСП готви първи вот на недоверие на кабинета . 1| 4488 |18.08.2010 160 хиляди - на минимална работна заплата . 17| 5825 |28.07.2010 Уорлик притиска кабинета за AES . 41| 5473 |19.07.2010 ДСБ заподозря кабинета в търговия с национални интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads