Реклама / Ads
6| 4362 |21.06.2019 НОВИНИ

Разоралите дюна на къмпиг ”Смокиня” отиват на съд

.
Разораната от багер дюна на къмпинг „Смокиня”
Нови обвинения са повдигнати заради унищожените дюни на къмпинг Смокиня. Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в съда. Подобно дело е прецедент в съдебната практика. Разследването продължи 5 месеца и включваше многобройни експертизи.
 

Апелативният прокурор на Бургас е направил предложение до ВКС за законодателна инициатива да бъде увеличено наказанието за унищожаване на природна забележителност, тъй сега е несъразмерно ниско, съобщава бТВ.

 

Обвиняем е собственикът на парцела с дюните, както и багеристът, който ги заравни срещу сумата от 1000 лв. Геодезическо заснемане установи, че са безвъзвратно унищожени над 1200 кв.м. от най-ценния вид – бели дюни.


„И двете заключения на вещите лица са, че безвъзвратно е унищожена дюната. Обвиненията са срещу две лица – едното лице като пряк извършител – багеристът, а другото лице като подбудител и помагач”, утoчни Ангел Георгиев, наблюдаващ прокурор.


Поръчителят не е посочил мотив. Отказва и коментар.

 

От екоинспекцията обявиха, че нарушителят няма да се размине само с наказание, но ще бъде и задължен да възстанови унищожената природна забележителност.
Недоволството в къмпинга расте, хората искат по-сериозни наказания за подобно посегателство. Сега то е до 3 години затвор и глоба, или пробация.

 

„Предписанието на регионалната инспекция ще бъде да се възстанови местообитанието – ще си наеме биолози, които ще му дадат съвет как да бъде възстановена дюната, посочи Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас.


В специализираната карта дюната все още съществува. Тя ще трябва да бъде възстановена в рамките на 1 година. Въпреки, че земята е частна, тя попада в защитена територия и по закон в нея е забранено дори поставянето на каравани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4824 |21.06.2019 Фандъкова предлага да се преработи ПУП на Борисовата градина . 1| 4052 |21.06.2019 Започна астрономическото лято . 2| 4865 |21.06.2019 СЕМ одобри 5 кандидати за генерален директор на БНР и 6 - за БНТ . 7| 6394 |21.06.2019 Радан Кънев: Политическите решения са за националния интерес, а не за историята на Балканите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads