Реклама / Ads
0| 5501 |23.11.2013 НОВИНИ

Разпитват Борис Велчев за Ситнилски

.
Бившият главен прокурор Борис Велчев ще бъде привикан да свидетелства по дисциплинарното производство срещу Камен Ситнилски на 4 декември.В момента Ситнилски е свален от длъжност като член на Висшия съдебен съвет.
 

15 от кадровиците гласуваха "за" отстраняването му в края на октомври. Причината е дисциплинарното производство, което започна на 26 юли след информация за нареждане на определени постове в съдебната система. Скандалът се развихри след анонимен сигнал, който бе разпространен в медиите.

От него стана ясно, че Ситнилски е имал нерегламентирани разговори с хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, с прокурора от пловдивската апелативна прокуратура (сега член на ВСС) Румен Боев, с председателя на свиленградския районен съд Христо Георчев, с председателката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и други, пише "Стандрат".

Веднага от ВСС и прокуратурата започнаха проверка по случая и стана ясно, че цитираните разговори са от законно приложени СРС-та, които неясно как са изтекли в медиите. От тях става ясно, че Ситнилски е редил постове в съдебната система срещу това прокурорската квота да го издигне за член на кадровия орган на Темида. Етичната комисия на съвета започна да изслушва замесените в аферата. Членовете на ВСС Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които по своя инициатива са потърсили и получили допуск до класифицирана информация и дори са прочели и "други оперативни дела", имащи отношение към казуса. Стигна се до образуването на дисциплинарни производства срещу Ситнилски и колегите му прокурори Иван Ванчев и Емил Христов. Основната теза в тях е, че цитираните в медиите разговори "създават основателно възприятие у членовете на обществото за неуместност, непочтеност, неправилност на поведението на магистрата, което накърнява неговата независимост, благоприличие и почтеност". И още: "Възприятията на хората са реалност, поради което създаденото основателно впечатление за неподходящо и недостойно поведение на магистрата има същото значение, както и действително осъщественото поведение".

С действията си Ситнилски е създал съмнения, че е бил манипулиран изборът на членове на ВСС от прокурорската квота. Като свидетели вече са разпитани участвалите в записаните телефонни разговори прокурори Ванчев и Христов и членът на ВСС от прокурорската квота Румен Боев. В същото време обаче, в опитите си да се измъкне пък Ситнилски стигна дотам, че внесе сигнал срещу Галя Георгиева и Ясен Тодоров в прокуратурата. Бившият зам.-главен прокурор ги обвини, че неправомерно са разказвали секретна информация от СРС-та на останалите членове на ВСС, които после са решили да започнат дисциплинарното преследване. Оказа се, че Георгиева и Тодоров не са действали незаконно, а са си извадили допуск до класифицирана информация, за да четат секретни материали от СРС-та по оперативни дела във връзка с дисциплинарката. Очаква се до края на годината дисциплинарното производство да приключи. Ако се съберат данни за образуване на наказателно производство срещу Ситнилски, той може да бъде подведен под отговорност и изправен пред съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 5774 |22.11.2013 Станишев: Готов съм да водя преговори с Борисов . 37| 5592 |20.11.2013 Борисов станал главен секретар на МВР, без да бъде проверен? . 10| 5197 |19.11.2013 Няма да допуснем Борисов и Цветанов на КСНС . 44| 5691 |19.11.2013 Борисов опериран по спешност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads