Реклама / Ads
68| 5132 |17.10.2013 НОВИНИ

Разпитват Борисов за Мишо Бирата

.
Проверката по случая Мишо Бирата отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, по което и сега се провеждат разпити, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС. Той добави, че предстои бившият премиер Бойко Борисов да бъде разпитан.
 

 

В изтеклите записи на СРС от разговорите на Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов са прословутите думи на премиера Бойко Борисов към Ваньо Танов, от които стана ясно, че министър-председателят е обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата".
Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, бе един от собствениците на пивоварна "Леденика", която  митниците прверяваха за укрит акциз.
 

Що се отнася до осъдителното решение от европейския съд по делото Гуцанов, главният прокурор каза че първото, което ще предприеме прокуратурата е да се снабди с надежден превод на решението.

"Тъй като това, с което сме запознати е това, което е в публикациите на средствата за масова информация, а в официалния сайт на Европейския съд за съжаление решението е само на френски език, което поне за мене е нечетимо. Сега търсим превод на английски език или вече е организиран превод от френски на български език - тогава ще кажем какво ще предприемем", каза Цацаров. 
 

Главният прокурор посочи, че е запознат със случая. "Най-малкото с оглед на това, че познавам достатъчно добре делото, когато се правеше преценка относно това дали към момента на избор на НС към Гуцанов има висящо производство. Той вече е действащ депутат и се правеше преценка дали да се прави искане да му бъде свален имунитетът с оглед факта, че има заварено висящо производство как да се процедира с това производство. Запознат съм много добре със самото производство и начина, по който то е протичало и смятам, за напълно обоснован извода, че производството е следвало да бъде прекратено. Всъщност то изобщо не е следвало да бъде образувано", категоричен бе Цацаров.
 

Подлежат на преценка и действията по задържането, както и действията на държавното обвинение, защото в "крайна сметка е започнало нещо по срамен начин и завършило по срамен начин". Когато главният прокурор се запознае с решението, ще коментира дали ще се търси дисциплинарна отговорност.
 

Сигналът на Николай Бареков за президента Росен Плевнелиев не е постъпвал в прокуратурата, поне до вчера, съобщи още Сотир Цацаров. 

Надявам се прокуратурата бързо да направи нужните разпити, включително и на мен, за да се прекратят спекулациите и манипулациите относно Мишо Бирата и Чакъра, така както направиха с печатницата в Костинброд. Това е написа лидерът на ГЕРБ Бойко борисов в профила си във фейсбук. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5847 |17.10.2013 Кворум има; заседанието почна; Борисов напусна . 74| 5388 |17.10.2013 Експерти: Борисов може да бъде по-добър президент от Плевнелиев . 36| 6192 |16.10.2013 Бойко Борисов: Следващият вот на ГЕРБ ще е за култура . 22| 5016 |15.10.2013 Борисов: Да се удължи срока за купуване на земя от чужденци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads