Реклама / Ads
0| 4822 |08.07.2009 НОВИНИ

Разпитват патолози за смъртта на Чората

.
Днес Софийският военно-апелативен съд (СВАС)ще заседава по делото за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров – Чората. Призовани са четирима патолозите от екипа на покойния проф. Стойчо Раданов, за да дадат обяснения от кого са взели и на кого са върнали хистологичните проби за изследването си.
 

На предишното заседание военните магистрати бяха крайно затруднени при определяне на присъдата срещу петимата полицаи, обвинени, че са умъртвили по-особено жесток начин Чората. Оказа се, че хистологичните проби и изследвания, които е ползвал самоубилият се в края на миналата година патолог – проф. Стойчо Раданов, са изчезнали. Ползвайки тези изследвания, съдебният медик е изготвил заключенията си за експертизата, която се отнася за нараняванията по мозъка и сърцето на Чората.

Съдиите трябва да намерят задължително мистериозно изчезналите проби, за да решат окончателно коя версия за смъртта на Чората да приемат и съответно да мотивират решението си за присъда. От ВМА своевремено е изискан правилникът за съхранението на такива проби.

Според близките на Чората, съдиите или не могат действително да открият тези проби, или пък са се договорили с подсъдимите полицаи. На предишното заседание адвокатите са им поискали отвод на съдебния състав, обвинявайки съдът в предубеденост. След информации за подготвяне на нова съдебно-медицинска експертиза за смъртта на Чората, която разбуни духовете, съдът отхвърли искането, с митов, че не е неоснователно.

Бащата на Чарота – Райчо Димитров, изтъква по време на заседанието, че 20 дни преди смъртта си, сина му е получил лиценз за охранителна фирма, което става след щатна проверка на всички факти и обстоятелства. Според бащата, Димитров е знаел тайни на полицейските служители, което е струвало живота му. Лелята на Чората - Весела Георгиева, откри конфликт на интереси в това, че съдебно медицинската експертиза на служители на МВР е изготвена от Военно медицинска академия.

Frognews.bg припомня, че на 2 октомври 2008 г. първоинстанционният СВАС призна за виновни петимата полицаи, пребили до смърт Чората. Мирослав Писов получи 18 г. затвор, а Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 г. Петимата бяха осъдени, за това, че са умъртвили по особено жесток начин Ангел Димитров на 10 ноември 2005 г. по време на провежданата от МВР акция “Респект”. Осъдителната присъда на петимата полицаи, обвинени за смъртта на Чората беше произнесена възоснова на експертизата на проф.Раданов. Преди това също имаше противоречиви експертизи. Според едната Чората бе починал от задушаване, а според другата в следствие на жесток побой.

Процесът се проточи повече от 3 години, като веднъж бе върнат от апелативния съд след като полицаите обжалваха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4738 |16.05.2009 Час и половина разпитват Мургина . 12| 5478 |09.03.2009 Съдът прие новата експертиза за смъртта на Чората . 16| 4775 |21.01.2009 В Националното следствие разпитват Ангел Христов . 20| 6869 |16.12.2008 "Ни чул, ни видял" - за смъртта на студента Стоян Балтов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads