Реклама / Ads
20| 7071 |07.06.2012 НОВИНИ

Разпитват работници за взривовете, няма отровни газове

.
Подробни разпити изясняват кой е виновен за взривовете край „Петолъчката”. Разпитват всички, които са работили в цеха, където е станала аварията. Една от основните версии за избухналите взривове е, че е имало пропуск в технологията на разснаредяването на боеприпасите.
 
Това заяви зам.-главният прокурор и шеф на Следствието Бойко Найденов. Той обясни, че много по-тежки нарушения биха били, ако в злополучния цех и складовете са държани големи количества други боеприпаси. Това било сигурна предпоставка за възникване на инцидент. Според него големите щети са знак, че нарушенията са доста сериозни.

При подобни взривове било възможно да се разкъсат човешки тела, а да останат предметите. Възможно е също цялата конструкция да изчезне, а човек, дори да е на един метър и да остане жив. Това е силна въздушна струя, която не се подчинява на нашата логика, обясни компетентно Найденов.

Два мобилни телефона са намерени още с първото влизане в склада – единият от тях е работел, а другият е бил на строшен. Едва ли обаче телефоните са виновни иначе щели да изгорят.

Според специалистите съдбата на тримата изчезнали работници едва ли е добра. Те са били в епицентъра на взрива и е утопия да се смята, че са се спасили. В момента на експлозията се е извършвало разтоварване на камион с боеприпаси, което е и причината другите работници, намиращи се в цеха, да са били извън него и затова са оцелели.

Един от следователите на място- Георги Илиев обяви, че обстановката около склада продължава да е драматична.

Целият район е отцепен.

Взети са спешни мерти останалите 98 склада за съхранение на боеприпаси в страната да бъдат под постоянен контрол и наблюдение. Всеки момент в тях ще започне преглед дали се спазват всички правила за съхранение на взривоопасните материали.

Няма замърсявания във въздуха, хората в района на „Петолъчката“ не са изложени на опасност, заяви Пенка Начева, директор на РИОСВ в Стара Загора. Силният мирис на барут е резултат от взривовете, но завишени норми на вредни вещества няма, успокои тя. Това показват данните и от мобилната станция в с. Лозенец, и от стационарната лаборатория в Сливен, която се намира на 30 км от района.

10 тона експлозиви са се взривили на площадката на фирма „Берета трейдинг“, уточниха военните.

Изчезналите трима работници са Енчо Кремъков, роден през 1968 г., Николай Гочев, прозе 1956 г., и Станимир Киров, набор 1963 г.,  от Стралджа. Те са семейни, имат деца, някои и внуци, уточни кметът Митко Антонов.

Настанените за лечение в Сливен и Ямбол са в стабилно състояние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5462 |18.05.2012 На празника си музейните работници протестират . 18| 6108 |11.04.2012 Работниците от ОЦК Кърджали: Молим, национализирайте ни! . 13| 6357 |28.03.2012 Разпитват австрийския лобист видеоконферентно . 47| 7109 |06.03.2012 Разпитват Хабсбург в следствието за далавери на Любо Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads