Реклама / Ads
6| 5237 |16.02.2011 НОВИНИ

Разпитват зам.-кмет и депутатски син за Белнейски

.
Искането за нова ДНК-експертиза на основното веществено доказателство - ноктовите изрезки на сестрите Белнейски бе отхвърлено от Пазарджишкия окръжен съд.Защитата на обвиняемия Лазар Колев изрази притеснение, че по време на целия съдебен процес ще тежи съмнението за подмяна на веществени доказателства.
 

Съдът взе решение да бъдат разпитани 11 свидетели, сред които заместник-кметът на Пещера Атанас Стоилов, свързан с любителски видеозапис от 29 януари 2006 година, на който се предполага, че сестрите Белнейски са заснети в курорта "Свети Константин" край Пещера два дни след изчезването им, информира БНР.

За разпит ще бъде призован и синът на депутата Георги Петърнейчев - Атанас. Допусната бе и конферентна връзка с ДНК-експертите от Англия и Австрия. Видеовръзката с ФБР обаче според съдийския състав е неоснователна, тъй като там не е била изготвена експертиза.

Пазарджишките магистрати отхвърлиха и искането на адвокатите Марковски - баща и син, за назначаването на експертиза, която да установи дали изследваните ноктови изрезки са идентични с тези на сестрите.

На вчерашното заседание беше прочетена ДНК-експертизата, изготвена от експерта от Националния институт по криминология и криминалистика към МВР Иван Иванов през юни 2006 година. Разпитът му продължи почти три часа. Според експертите, по телата на момичетата е открит биологичен материал и на трети човек.

Преди това беше представена експертиза, изготвена от директора на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев. Според нея тестът с детектор на лъжата е показал, че Лазар Колев е съпричастен към убийството на сестрите Белнейски.По думите му момичетата не са убити и изнасилени в местността "Грамадите", където бяха намерени труповете им. Всичко това е било инсценировка, а телата са оставени там с цел да бъдат намерени от властите.

"Изключвам възможността сам човек да го направи", коментира Стойчев и подчерта, че втори съучастник е помогнал за прикриване на следите.

На предишно заседание бе представена тройната експертиза на доц. Мария Грозева, според която двете момичета са убити около 20 часа преди първия съдебномедицински оглед на труповете им. Той беше направен на 1 февруари, 2006 г.
Данните от експертизата на Грозева поставят под въпрос виновността на Лазар Колев, защото той има алиби за дните след 28 януари.

Forgnews.bg припомня, че според обвинителния акт по делото Белнейски, смъртта на момичетата е настъпила по време на изчезването им в нощта срещу 28 януари.

Следващите заседания са насрочени за 23 и 24 март.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4637 |16.02.2011 Депутатските заплати - във фризера и тази година . 6| 5369 |03.11.2010 Депутатски спор стегна примката около Закона за вероизповадения . 12| 5062 |17.08.2010 Разпитват Кулезич за избора на шеф на БНТ . 3| 4660 |09.07.2010 Прокурори съдят и зам.-кметицата на Лечков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads