Реклама / Ads
5| 4695 |25.09.2013 НОВИНИ

КС разпореди три пъти проверка на изборите

.
Източник: Булфото
Конституционният съд назначи тройна експертиза по делото на НФСБ за касиране на извънредните парламентарни избори, съобщиха от КС.
 

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на НФСБ за оспорване на законността на изборите за народни представители, проведени на 12 май 2013 г. и евентуално направеното искане да бъдат обявени за незаконни изборните резултати във всички 86 секции на територията на Турция, като на основата на това се извърши ново разпределение на мандатите в 42-то Народно събрание.

Със същото определение съдът е назначил тройна съдебна експертиза, която да даде заключение по следните въпроси: колко от избирателите, включени в основния избирателен списък във всичките 86 секции в Турция, са гласували в изборния ден и колко от тях не са участвали в изборите; каква е общата бройка на гласувалите в Турция лица по избирателните списъци и по протоколите на СИК; колко лица са включени в избирателните списъци, без за тях да са попълнени изискващите се данни от документа за самоличност - номер на лична карта или паспорт и ЕГН; в колко избирателни секции в Република Турция са гласували повече от 935 избиратели и каква е общата бройка на гласувалите в тези секции над числото 935; как е разпределен вотът на избирателите - действителни гласове, недействителни гласове, и съответно действителни гласове, подадени за различни политически партии и коалиции от партии; дали допълнителните страници на избирателните списъци в секциите в Турция, където под разделителната линия са дописвани явилите се в изборния ден избиратели, са подписани от председателя или друг упълномощен член на СИК.

С определението Конституционният съд изисква извършване на проверка от Министерството на вътрешните работи, относно включените в избирателните списъци и гласували в парламентарните избори лица в секциите в Турция, включително дали тези лица разполагат с валиден български документ за самоличност и колко от гласувалите, които нямат такъв са подали заявление за издаване на нови документи преди 12 май 2013 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5246 |07.09.2013 Кабинетът с шанс за оцеляване до евроизборите . 28| 4716 |02.08.2013 Резултати по проверката на МВР за полицейско насилие на протеста - до месец . 91| 6472 |25.07.2013 Б. Борисов: Станишев да си подаде оставката, ще загуби катастрофално изборите . 29| 6734 |22.07.2013 Мая Манолова: Медиите отразяват ретро изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads