Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 3889 |09.09.2009

Разпоредиха проверки на туристическите корабчета

.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков възложи на Изпълнителна агенция „Морска администрация" щателни проверки на техническото състояние и безопасността на плавателните съдове за сезонен превоз на пътници,вписани в регистъра на корабите на Република България.

Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на зам.-министър Камен Кичев, а срокът за представяне на доклада е 5 октомври т.г.

В началото на всеки летен сезон териториалните дирекции на „Морска администрация" в Бургас и Варна извършват регистрация на плавателните съдове за сезонен превоз на пътници, затова бройката им варира ежегодно.За сезон 2009 г. на територията на Бургас и областта са регистрирани 94 такъв вид съдове, чиято средна възраст е 8 - 10 години.

Проверките, които дирекция „Морска администрация" (ДМА) Бургас прави, са разположението на кейове (без документи за експлоатационната им годност), ползваните яхти и малки кораби. През настоящия летен сезон са извършени извънредни проверки в Слънчев бряг. Проверявани са множество джет-ски бази по южното Черноморие, издадени са предписания за носене на спасителни жилетки и за инструктаж преди тръгване.

За сезон 2009 г. на територията на Варна и областта са регистрирани 56 плавателни съдове за сезонен превоз на пътници, със средна възраст 10 години. В този период дирекция „Морска администрация" (ДМА) Варна е извършила 23 извънредни проверки на лодки, в гр. Балчик - 14, а в гр. Камчия - 5. По време на проверките не са били съставени актове за административни нарушения.

Изпълнителна агенция „Морска администрация" поддържа единен регистър на всички български кораби и лодки. Плавателните съдове за сезонен превоз на пътници са част от общия регистър. ИА МА не поддържа отделен списък за този вид съдове. В случай, че бъде поискана информация от „Морска администрация", тя се заплаща предварително и се подава писмено.

Регистърът е разделен на две части - на големите и на малките кораби. Отграничителният белег за морските кораби е техният бруто тонаж. Регистрацията на всички плавателни съдове, които извършват стопанска дейност, е задължителна.

Техническите изисквания към отделните видове морски и речни кораби, прегледите, на които те се подлагат и документите, които им се издават, са регламентирани с приложимите международни конвенции, по които Република България е страна.

Изпълнителна агенция „Морска администрация" има компетенции по отношение на регистрацията и проверката на техническото състояние на плавателни съдове по море и по р. Дунав. Заради липсата на териториална компетентност от страна на ИА"МА" контролът върху плавателните съдови по реки и язовири е задача на собствениците на всеки един язовир, както и на съответните общини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Контролирали митниците да не се извършват проверки 5| 3843 |21.08.2009 . А. Караиванова: Проверките на инспектората по съдилищата са манипулативни 1| 5015 |03.06.2009 . Масирани проверки за неплатени данъци стартира НАП 15| 4517 |12.03.2009 . Отново проверки на млечните продукти в търговската мрежа 1| 4089 |04.03.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ