Реклама / Ads
0| 3659 |29.06.2018 НОВИНИ

Разрешено е публикуването на лични данни на обвиняеми, твърди КЗЛД

.
”Публикуването на лични данни на обвиняеми лица в досъдебното производство на интернет страниците на прокуратурите, както и предоставянето им на медиите за журналистически цели е законосъобразно, когато има законово задължение или е налице надделяващ обществен интерес”, такова е становището на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), по отправено до нея питане от страна на главния прокурор.
 

По правило не бива да се публикуват или разкриват по друг начин лични данни на други участници в досъдебното производство, като свидетели, вещи лица или свързани с тези категории групи лица и др., доколкото по отношение на тях не е налице законово задължение или надделяващ обществен интерес, уточняват от КЗЛД.

 

В писмото си до Комисията главният прокурор е задал няколко важни въпроса свързани с приемането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни.

 

Главният прокурор пита:

 

1. Представлява ли нарушение на нормативните актове в областта на защитата на личните данни:

 

а) Публикуването на лични данни на участници в досъдебното производство (обвиняеми лица, свидетели и др.) на интернет страниците на прокуратурите?

 

б) Предоставянето на лични данни на участниците в досъдебното производство за журналистически цели? Ако да, в кои случаи? Как се съотнася обработването в тези случаи с презумпцията за невиновност?

 

2. Ако не съществува пречка да бъдат предоставени лични данни, има ли ограничения и какъв е техният обем (съвкупност) така, че да бъдат защитени правата на гражданите? Ще бъде полезно, ако в отговора се посочат конкретни примери.

 

Според състав на КЗЛД с председател - Венцислав Караджов и членове - Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков принципът на публичност, прозрачност и отчетност на съдебната власт обезпечава обществения контрол върху органите на съдебната система с цел постигане на справедливост, законност и независимост, както и за засилване на общественото доверие в институциите. ПРБ, като част от съдебната система, също е обект на обществен контрол, една от формите на който е публикуването на сведения за дейността й.

 

"На второ място, по силата на чл. 204 от НПК органите на досъдебното производство следва да използват широко съдействието на обществеността за разкриване на престъпленията и изясняване на обстоятелствата по делото. Когато това е обосновано и пропорционално на обществената опасност на дееца или на престъпното деяние, ПРБ би могла да се обърне за съдействие към гражданите и чрез своята интернет страница и/или медиите, включително чрез публикуване на лични данни - снимки, имена, адрес или други данни за лицето", допълват от комисията в правния си анализ на поставените въпроси.

 

Крайното становище на КЗЛД е:

 

1. Публикуването на лични данни на обвиняеми лица в досъдебното производство на интернет страниците на прокуратурите, както и предоставянето им на медиите за журналистически цели е законосъобразно, когато има законово задължение или е налице надделяващ обществен интерес. В случаите, когато с оглед на общественополезната цел е невъзможно или нецелесъобразно информацията да бъде публикувана в анонимизиран или псевдонимизиран вид, тогава посочването на името, длъжността или местоработата на обвиняемия биха били достатъчни за постигане на обществена осведоменост, докато публикуването на ЕГН адрес, връзки с трети лица извън процеса и пр. би било прекомерно.

 

2. По правило не бива да се публикуват или разкриват по друг начин лични данни на други участници в досъдебното производство, като свидетели, вещи лица или свързани с тези категории групи лица и др., доколкото по отношение на тях не е налице законово задължение или надделяващ обществен интерес. Изключение би могло да има по отношение на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество или друго лице, което поради естеството на своята дейност има влияние върху обществото, или когато публикуването на информацията защитава жизненоважни интереси на субекта на данните.

 

3. Във всички случаи на публикуване на лични данни на участници в досъдебното производство или предоставянето им на медиите следва да се спазват принципите за обработване на лични данни в чл. 5 на Регламент (ЕС) 2016/679, по-специално принципите на свеждане на данните до минимум с оглед постигане на целта, точност на данните и ограничение на времето на съхранение.

 

По-рано днес от Съда на Европейския съюз обявиха, че считано от 1 юли имената на физическите лица по преюдициални дела ще се изписват само с инициали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5959 |28.05.2018 Избори в столичния “Младост” може да има до 21 октомври . 2| 5261 |25.05.2018 Хаос в болниците заради новата защита на личните данни . 0| 5042 |25.05.2018 ВНИМАНИЕ! Влиза в сила регламентът за защита на личните данни . 4| 7168 |24.05.2018 Влизат в сила крути мерки за защита на личните данни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads