Реклама / Ads
11| 5624 |11.03.2016 НОВИНИ

Разследване срещу строители на АМ "Струма" за данъчни измами

.
АМ "Струма"
В сряда и четвъртък Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП са извършили претърсвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Това се случило в рамките на разследване на дейността на търговските дружества "Агромах" ЕООД (един от строителите на автомагистрала "Струма" и "Пътища Пловдив" АД (придобито от "Агромах" през 2014 г.)
 
Разследвани са и дъщерни дружества на двете предприятия, които са участвали като подизпълнители при изграждането на строителни обекти.

Според прокуратурата, дружествата от групата на "Агромах" и "Пътища Пловдив" са позлвали доставки от две буферни дружества – "Кей пласт" и "Кей транс гео", като през тези дружества са били предоставяни фалшиви документи (вероятно фактури за покупки). По този начин те са укривали ДДС – през представянето на фалшиви документи за данъчен кредит към буферните фирми.

Самите буферни дружества пък получавали от своя страна фалшиви документи за схемата от кухи фирми, регистрирани на социално слаби лица. Според прокуратурата общата щета за бюджета от тези действия на "Агромах" и "Пътища Пловдив" е в размер на 14 млн. лв.

Прокуратурата съобщава, че при претърсванията и изземванията в Лом са били открити и иззети златни накити на стойност 500 хил. лв. Когато органите на реда щурмували базата на "Агромах" в Благоевград пък хванали служителка на фирмата, която се опитала да изнесе 1 млн. евро в сак.

През последните години "Агромах" се превърна в един от честите спечелили обществени поръчки в строителството. През май 2015 г. "Агромах" и "Пътища Пловдив", заедно с "Хидрострой" и "Алве Консулт" бяха избрани да строят лот 3.1 от магистрала "Струма", след като получиха максимума от 100 точки за предложената техническа оферта. Сумата за изграждането на магистралата, предложена от консорциума беше 139 млн. лв.

От специализираната прокуратурата не можаха да уточнят кой период обхваща разследването, нито дали има обвиняеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4791 |09.03.2016 Само във Фрог: ВКП замота разследването за ваксините . 1| 4181 |03.03.2016 Строители блокираха пътя за Румъния заради липса на заплати . 3| 4411 |02.03.2016 Симеонов: НС решава за комисията за разследване влиянието на Турция и Русия у нас . 5| 12782 |24.02.2016 Разследване на Фрог: Аудиозаписи разкриват схема за трафик на танцьорки от България за Швейцария /записи/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads