Реклама / Ads
15| 4800 |21.01.2012 НОВИНИ

Разследването за Мира - пълен провал

.
Мирослава
Разследването на убийството на 17-годишната Мирослава от Перник върви към пълен провал. Самопризнанията на главния заподозрян са негодни, разкри пернишкият окръжен прокурор Пламен Найденов след 10 дни мълчание. Показанията, в които Стойчо Стоев-Чочо хвърля вината върху Марио Любенов-Заека, не са дадени пред съдия и адвокат, както изисква НПК, и затова няма да важат пред съда.
 

Версията на прокурора

Похитителят на 17-годишната Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо, преди да се застреля, е дал показания за отвличането и убийството в качеството си не на обвиняем, а на свидетел. Признанията, в които разказва цялата случка и хвърля вината върху съучастника си - Марио Любенов-Заека, са дадени само пред дознател, а не пред съдия, и то - в отсъствието на адвокат. Така че те нямат почти никаква тежест в един бъдещ процес. Истината за провала на разследването се разбра от изявленията на окръжния прокурор на града Пламен Найденов. Той даде брифинг след 10 дни мълчание. Репликата, че твърденията на мъртвия Чочо са негодни, той отмина като само спомена, че според чл. 281 от НПК показанията на свидетел могат да бъдат прочетени, ако той не може да бъде намерен или е починал. Потърсихме за коментар и столични съдии, които поясниха: Според Наказателно-процесуалния кодекс показанията на починал свидетел, дадени пред орган на разследването, а не пред съдия, могат да се прочетат единствено със съгласието на подсъдимия и неговия защитник, гражданския ищец, частния обвинител и техните адвокати. Марио и защитата му няма да са съгласни да бъдат използвани показанията на мъртвия свидетел, защото не са сигурни, че той ги е дал и подписал надлежно, коментираха адвокати.

 

Ето как прокурорът описва събитията

Мирослава изчезва към 20 ч на 7 ноември м. г. Същата вечер се свързва със сестра си Елеонора по телефона и й съобщава, че е отвлечена. Казва й, че на картинг пистата в града има писмо с инструкции. Листът с указания е с почерка на Мира. Тя пише, че близките й трябва да съберат 250 хил. евро в банкноти от по 500 евро, обясни прокурор Найденов. Обвинителят потвърди, че още с отвличането бандитите решили, че ще я убият. Мирослава е била удушена същата вечер и закопана над с. Планиница. Според прокурор Найденов след изчезването на ученичката разследващите проверили почти всички регистрирани през последните 5 години за отвличане и други тежки престъпления в региона. Стойчо Стоев веднага станал обект на интерес. Първо, защото бил разследван преди 4 години за отвличане заедно с авера си Красимир Петров-Полицая. И, второ, защото Чочо познавал жертвата. Четири месеца той бил шофьор на Борислав Чолев, богат наследник и гадже на сестрата на Мира. Впоследствие се оказва, че целта на бандитите са парите на Борислав. За първи път Чочо е привикан в полицията на 13 ноември. Но е пуснат след разпит. Според прокурор Найденов подозренията падат върху Чочо още в средата на декември м. г. Разследващите започнали да го следят. Защо обаче още тогава не е арестуван?! В онзи момент Мира не е намерена нито жива, нито мъртва!

 

Чак на 11 януари Чочо е извикан в Института по психология. Там бил подложен на детектор на лъжата и се провалил. След теста пред психолозите от Института по психология на МВР разказал как той и приятелят му Марио Заека са отвлекли и убили момичето. Двамата били приятели от фитнеса, където заедно ваели мускули. Чочо е закаран в пернишката полиция, където дава показанията и пред дознател. Защо не е бил извикан съдия и негов адвокат, остава неясно. Час след полунощ на 12 януари Чочо отвежда разследващите в закътана местност да търсят трупа. Издирването продължава 5 часа при минус 6 градуса. Мира не е открита и търсенето се подновява на сутринта. Намират я към 11 ч. Час и половина по-късно Стойчо е закаран с бус на ГДБОП за оглед в дома му на ул. “Тунджа”, където се самоубива пред антимафиоти. Отвън през това време стоели поемните лица. Прокурор Найденов обяснява, че въпреки самопризнанията на Чочо той не бил привлечен като обвиняем в онзи момент, защото още не било открито тялото на мъртвото дете. Обвинителят отказа да коментира полицейския гаф при самоубийството с мотива, че се води отделно следствено дело. Той обаче бе категоричен, че мъжът през цялото време е бил с белезници. На въпрос защо на един човек без повдигнато обвинение се слагат пранги, той отговори, че “лицето е било с наложена 24-часова полицейска мярка”.

 

В момента няма трети заподозрян по “случая Мира”, единодушни са от МВР и пернишката прокуратура. Във връзка с появилите се слухове, че пръст в отвличането и убийството има Красимир Петров-Полицая, прокурор Найденов обясни, че той е разпитван, но не е замесен. Още преди година Полицая и Чочо се скарали и оттогава не си говорели. В парламента вчера министър Цветан Цветанов отказа да коментира има ли замесен трети човек. Мира не е изнасилена, показва аутопсията. Смъртта й е настъпила от удушаване. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5359 |15.12.2011 Г. Боевски: Не съм провалял наркоканал, за да ми отмъщават . 1| 4925 |14.12.2011 Стачката в БДЖ пред провал . 55| 5556 |08.12.2011 Преговорите с БДЖ се провалиха, спират 166 влака . 54| 5389 |01.12.2011 Преговорите се провалиха, синдикатите недоволни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads