Реклама / Ads
8| 11486 |28.09.2018 НОВИНИ

Разследват "Булгартабак" и Делян Пеевски за нелегалне износ в ОАЕ

.
Делян Пеевски
Единственият български износител на цигари за ОАЕ е "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Разследване на сайта Бивол показва с официални документи, че "Булгартабак" генерира контрабанда за милиарди чрез фирма на ирански контрабандист, разследван от турските служби.
 

Многократно името на Делян Пеевски и това на иранския контрабандист Салам Кадер Фарадж се е появявало в турски и български доклади и пубиликации, разкриващи сериозни съмнения за използаване на схеми за финансиране на организации от региони, в които се водят въоражени конфликти, именно чрез контрабанда на цигари от България към Обединените арабски емирства (ОАЕ).

 

Според документиете публикувани от Бивол, фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и изнесла за Обединените Арабски Емирства над 3,3 милиарда пакета цигари за периода 2009 – 2017.

 

През пролетта на 2016 г. от "Булгартабак" обявяват, че спират износа към Близкия изток. Но данните от митниците сочат, че през 2016 и 2017 г са изнесени приблизително същите количества като през 2015.  Явно износът продължава и до момента.

 

В доклад на турските специални служби за 2017 година пише, че данните за продължаващата контрабанда са предоставени на международните правоохранителни организации Интерпол и SELEC, а това означава, че разследват депутата от ДПС Делян Пеевски, защото той официално все още е собственик на 5% от "Булгартабак". Неофициално на цялия холдинг.

 

Данните от Агенция "Митници" съвпадат с декларираните от България количества изнесени цигари пред ООН. Те са с обявена стойност над 715 милиона долара, което прави средна себестойност от около 32 стотинки на кутия от 20 цигари. От Бивол напомнят, че тази сума се умножава десетократно и повече, след като цигарите достигнат до черния пазар в Турция, защото не се плащат акцизи.

 

Разминаване в данните се вижда от предоставените цифри от ОАЕ относно официалната статистика за межнуданодната търговия на ООН. От тях излиза, че в Дубай се внасят почти два пъти повече цигари с произход от България, отколкото държавата ни е декларирала, че изнася за там.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3642 |13.09.2018 Разследват управниците на Сикстинската капела за финансови залоупотреби и пране на пари . 0| 3660 |12.09.2018 БАН иска частично отделяне на НИМХ . 0| 4419 |01.09.2018 Разследват фирми за саниране . 0| 4315 |31.08.2018 Разследват корупционна схема за отдаване на общински жилища в Хасково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads