Реклама / Ads
1| 4233 |24.07.2019 НОВИНИ

Разследват косовския премиер и брат му за търговия с органи

.
Рамуш Харадинай
Бившият регионален командир на Армията за освобождение на Косово /АОК/ Рамуш Харадинай отпътува вчера за Хага, където днес ще даде показания пред прокурори от Специалния съд за военните престъпления в Косово,съобщават сръбските вестници.
 

Харадинай подаде в петък оставка от поста премиер, след като получи призовка от Хага да бъде изслушан в качеството на заподозрян във военни престъпления.

 

Преди да замине той повтори в профила си във Фейсбук, че "Косово е готово за диалог със Сърбия до постигането на правно обвързващо окончателно споразумение, включително взаимно признаване в съществуващите граници", пише вестник "Данас".

 

Харадинай повтори и че косовският пазар ще бъде отворен за сръбски стоки само в замяна за признаване на независимостта на Косово.

 

Престъплението, в което е заподозрян Харадинай, се пази в тайна, но според международни източници наред е дошла неговата отговорност за търговия с човешки органи, пише вестник "Блиц". Според вестника следователи на мисията на ООН ЮНМИК тайно са влизали в Албания /където се намира т.нар. жълта къща, в която насилствено са изваждани органи на отвличани сърби - бел. ред./, и сащо така са събрали свидетелства от бивши бойци на АОК. Според тези свидетелства почти всички хора, отвличани от хората на Харадинай, са изпращани в лагери в Албания. Според тези доказателства, главните отговорни лица за прехвърлянето на жертвите от Косово в Албания са братът на Рамуш Харадинай Даут, Сами Луштаку и бившият говорител на АОК и бивш председател на косовския парламент Якуп Красничи, който също получи призовка и замина за Хага, за да бъде разпитан, пише вестникът..

 

Предполага се, че органите са продавани от 25 000 до 100 000 тогавашни марки, допълва вестникът.

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не очаква нищо, освен "фарс и представление", от призовката и появяването на Рамуш Харадинай пред Специалния съд. В интервю за информационната емисия на телевизия Пинк снощи Вучич каза, че няма никакви илюзии, че Харадинай много бързо ще бъде освободен и то дори до ден-два и след това ще излезе още по-голям герой, тъй като ще каже, че е защитавал интересите на албанците и на Косово.

 

"Очаквам, че когато се върне, Харадинай ще продължи да се занимава с рушенето на властта в Сърбия", каза Вучич.

 

Що се отнася до Международния трибунал за военните престъплрения в бивша Югославия, който на два пъти оправда Харадинай, Вучич каза, че това е бил политически съд, а сега става дума за друг съд, създаден на други правни основи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3873 |23.07.2019 Борис Джонсън е новият британски премиер . 2| 4210 |20.07.2019 Косово остана без премиер . 11| 6798 |19.07.2019 Стоян Мавродиев получава 36 000 лв. на месец, в пъти повече от президента и премиера . 4| 4533 |19.07.2019 Нинова: Премиерът да дойде в парламента и да обясни за плащането на Ф-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads