Реклама / Ads
2| 4213 |25.06.2019 НОВИНИ

Разследват причините за пожара в ”ТЕЦ Марица изток 2”

.
По няколко версии работят разследващите след пожара в ”ТЕЦ Марица изток 2”. От огъня се срути високият 135 метров комин на сероочистващата инсталация на 8-и блок. Пожарът е напълно изгасен и замърсяване на околната среда в района няма.
 

Експерти направиха оглед на мястото на пожара, днес започна и разпит на свидетели, съобщава БНТ. Назначени са редица технически експертизи. Следствието работи по няколко версии, като категорично се отхвърля тази за умишлен палеж. Инцидентът няма да се отрази на работата на централата, тъй като изгорелият комин е бил в планов ремонт, а останалите енергоблокове работят нормално. Срокът за разследването на причините за пожара е два месеца.

 

"Умишлен палеж - не. Такива данни не съществуват до момента - общоизвестно е, че в момента е бил извършван планов ремонт на сероочистката на въпросния енергоблок, така че най вероятно се касае за някаква причина - техническа или човешка грешка.", коментира Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора.

 

Близо 100 пожарникари от няколко области часове наред гасиха огнената стихия, за да не обхване и намиращия се в близост цех.

 

Директорът на РЗПБЗН-Стара Загора Комисар Стоян Колев обясни, че пожарът е бил тотално локализиран без разпространение и през цялата нощ екипите са дежурили за да се избегне и да са напълно сигурни, че всичко е наред.

 

Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха не отчита превишения на нормите.

 

Гергана Микова - областен управител на Стара Загора също коментира случилото се. "Категорично няма замърсяване на околната среда, няма опасност, както за работещите на територията на ТЕЦ-а, така и за хората, които живеят в близост. РИОСВ вече извършва от вчера всички необходими в подобни ситуации замервания. Данните може всеки да ги види качени на сайта.", каза той.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4027 |24.06.2019 Спецпрокуратурата и ГДБОП разследват група за трафик на мигранти . 2| 4387 |17.06.2019 Разследват двама български тенисисти за корупционни практики . 0| 4164 |27.05.2019 Разследват сигнал за мъртви коне край Панагюрище . 4| 6651 |08.05.2019 Само във Фрог: Разследват Гигинския манастир за невърнатия кредит от КТБ /документи/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads