Реклама / Ads
0| 5146 |28.09.2016 НОВИНИ

Разследват проф. Ваньо Митев

.
проф. Ваньо Митев
Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба. Разследването е въз основа на предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, получен в прокуратурата.
 

Според доклада Митев е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че имотът представлява публична държавна собственост и затова процедурата по премахването му е трябвало да бъде извършена след решение на Министерски съвет. Без такова решение и въпреки становището на областния управител на София, че то е необходимо, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол.

 

Предмет на разследването са и сключените от Ваньо Митев договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър, което е нарушение на Правилника за устройството и дейността на Университета.

 

Установено е, че в периода 2014-2016 година той е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. За всеки един от тях е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. От прокуратурата определят като необосновано ниска таксата за обучение на тези студенти в първите две години, цитира БНР.

 

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул, без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост през 2014г. на стойност 177 108 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4536 |28.09.2016 Проф. Пилософ: Съжалявам, че оглавих Фонда за лечение на деца . 0| 5068 |25.09.2016 Разследват катастрофата с пометената от влак кола край Горна Оряховица . 1| 6836 |19.09.2016 Проф. Дроздстой Стоянов: Зачестиха паническите разтройства в България . 0| 4317 |13.09.2016 Проф. Константинов: Ирина Бокова няма да бъде избрана за генерален секретар на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads