Реклама / Ads
0| 3616 |03.11.2016 НОВИНИ

Разследват прокурорка, натискала полицаи да не спират на пътя сина й

.
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура гр. Благоевград за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт. Това съобщиха от държавното обвинение.
 

Предложението се основава на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на директора на ОД на МВР - Благоевград за недопустимо поведение на прокурор Бачева.

В хода на проверката е установено следното:На 18.10.2016 г. около полунощ двама полицейски служители в сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР Благоевград спрели за извършване на проверка лек автомобил, движел се с включени халогенни светлини, което е нарушение по ЗДвП. Автомобилът е бил управляван от сина на прокурор Райна Бачева. Полицейските служители извършили проверката и съставили фиш за установеното нарушение.

Същият ден сутринта на мобилния телефон на единия от полицейските служители позвънила прокурор Райна Бачева, която му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета й в Районна прокуратура – Благоевград. В 16.30 часа прокурор Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служител да се яви в кабинета й.

Около  17.00 часа на 18.10.2016 г. полицейският служител отишъл в кабинета на прокурор Бачева в РП- Благоевград. При тази среща Райна Бачева показала на полицая снимка на фиша, съставен на сина й, обяснила му, че санкционираният шофьор е нейният син и му заявила, че констатираното нарушение е незначително, а синът й въобще не е следвало да бъде санкциониран. Полицейският служител обяснил на прокурор Бачева, че съставяйки фиша за допуснато нарушение по ЗДвП са изпълнили служебните си задължения, а прокурор Бачева настоявала, че синът й бил санкциониран неправилно. Прокурор Бачева разяснила на полицейския служител, че проблемът не е в размера на санкцията, а че синът е бил спрян за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина й и му разпоредила повече този автомобил да не се спира.

Изисквайки привилегировано отношение към себе си и към сина си, прокурор Бачева е нарушила стандартите за етично поведение, които забраняват на магистратите да се възползват от служебното си положение с цел извличане на лична облага и въвеждат задължение магистратите да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото. 

Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт, поради което главният прокурор сезира Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград.

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3716 |25.10.2016 Разследват служители в ИАРА заради 59 000 лв., изплатени по европроекти . 0| 3678 |03.10.2016 Разследват полицай за зверски побой . 0| 5144 |28.09.2016 Разследват проф. Ваньо Митев . 0| 5065 |25.09.2016 Разследват катастрофата с пометената от влак кола край Горна Оряховица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads