Реклама / Ads
29| 5054 |15.07.2011 НОВИНИ

Разследват съветник на Първанов за шпионаж в полза на САЩ

.
Николай Колев
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверява началника на кабинета на президента Георги Първанов - Никола Колев за изнасяне на класифицирана информация към САЩ.
 

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента по повод питане от Павел Шопов от "Атака" дали службите са предприели някакви мерки след публикуването на подобни твърдения в медиите.

Борисов заяви, че ако ДАНС установи някакви данни за престъпление, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата.

Става въпрос за публикуваната преди месец от сайта "Биволъ" дипломатическа грама на зам.-посланика на САЩ в София Родерик Мур, озаглавена "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия", изтекла през Wikileaks.

Според документа в качеството си на началник на Генералния щаб на Българската армия Никола Колев в началото на 2003 г. е информирал американците за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил даден на висши военни и на президента.

В грамата с информацията за Никола Колев се разказва още за скандала, провокиран от аферата "Гном", в който бе замесен т. нар. "адвокатски кръг" около бившия премиер Симеон Сакскобургготски – бившите шеф на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов, воененният министър Николай Свинаров, както и тогавашният главен прокурор Филчев.

От ДАНС са потвърдили лаконично, че става дума за този случай, пише Mediapool. Категорично отказват обаче да коментират дали агенцията проверява информациите в други грами на американското посолство за тъмното минало на премиера Бойко Борисов, за различни политици, за бившия главен прокурор Никола Филчев и наследника му Борис Велчев, които също бяха изнесени от Wikileaks.

Абсолютно не съобщаваме какви проверки правим, нито кой ни е подал сигнала, нито какви резултати сме постигнали. Докладваме всичко на прокуратурата, а и премиерът Бойко Борисов, ако желае, би могъл да изнесе тази информация, но ние – изключено, коментират от ДАНС, като уточняват, че "редица закони" им забраняват да правят изявления пред медиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5512 |14.07.2011 Разследват Цонев за далавери и с имоти . 1| 6760 |08.07.2011 Пак разследват Големия Маргин по искане на съда . 41| 7161 |07.07.2011 Министър обвини А.Първанова в "антибългарско" поведение . 27| 5647 |05.07.2011 А. Първанова се нерви на "Летище София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads