Реклама / Ads
14| 5516 |14.07.2011 НОВИНИ

Разследват Цонев за далавери и с имоти

.
Досъдебно производство за далавери със служебни апартаменти се води вече година срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съобщи столичен вестник.
 

Така към поредицата от дела срещу ексминистъра ще се прибави още едно. За 14-те месеца начело на министерството Цонев успя да купи 607 апартамента за армията.

В центъра на разследването е схема за подмяна на офертите на строителни фирми за нови жилища. Вместо да избере най-изгодните предложения, министерството е сключвало договори с предприемачи, предлагащи далеч не най-евтините апартаменти.

Специална комисия на военното ведомство е оценявала и класирала офертите на фирмите.

Договори с тях обаче са сключвани едва след съответните решения на правителството на тройната коалиция. Проверка на “24 часа” показа, че спецкомисията е класирала едни строителни фирми, а в решенията на правителството са попадали други Шеф на спецкомисията е бил ген. Бойко Рабаджийски, бивш началник на щаба по осигуряването на армията. Преди няколко месеца “24 часа” писа, че генералът е разследван от военната прокуратура и му е бил отнет допускът до класифицирана информация. Името на Рабаджийски се свързва и с взривените преди 2 г. военни складове край Челопечене.

Сделките за купуване на жилища са сключвани на базата на 7 решения на кабинета от 2009 г.

Първото е гласувано на 27 април за 47 апартамента в Сливен и Карлово. Седмото е от 7 юли 2009 г. и е за 139 жилища във Велико Търново и Пловдив. Последното постановление на правителството става факт 2 дни, след като тройната коалиция загуби парламентарните избори на 5 юли.

Последният договор с шуменската фирма “Тони М” ООД пък е подписан на 22 юли - 2 дни преди Николай Цонев официално да предаде властта на новия министър Николай Младенов.

Напористостта на Цонев да прокара повече покупки на апартаменти в последните дни на кабинета “Станишев” е толкова силна, че чак членове на правителството се възмущават.

Стенограма от последното заседание на Министерския съвет показва острата реакция на самия министър-председател и на вицепремиера Меглена Плугчиева. Кое налага такова ударно купуване на жилища, недоумяват те.

Въпреки че спецкомисията на МО класира за Сливен на първо място офертата на “МИГ-1” ЕООД с цена 410 евро на кв. м, в решението на МС попада друга фирма - “Билд инвест” ЕАД с офертна цена 690 евро на квадрат. Цените са без ДДС.

Въпреки разминаването по-късно все пак е сключен друг договор и с “МИГ-1”.

Особено скандално е решението за Велико Търново. Договор е подписан с “Еврострой инженеринг” ООД, въпреки че в подреждането на спецкомисията тя заема eдва пето място с 580 евро на квадрат. Първа е фирма “Илстрой” ООД с 515 евро на кв. м, но тя остава без договор.

За Варна на първо място комисията е поставила фирма “Ре Макс Формула” с крайна цена 560 евро на кв. м. Но според решението на Министерския съвет с договор се сдобива класираната на трето място “Оркис сийсайд апартмент”, която предлага много по-солена цена - 726 евро на квадрат.

За Бургас обаче е избрана най-добрата оферта от 500 евро на квадрат, предложена от фирма “Сан Сити” ООД.

Но по-внимателен поглед показва, че още 2 фирми - “Руслана ММ” ООД и “Спа Ризотс България” ЕООД, са извадили същата цена.

Защо печели именно “Сан Сити”, не става ясно. Това са само част от грубите подмени на оферти. Има и договори, при които принципът е спазен и е избрано най-изгодното предложение.

Спецкомисията класира офертите по 3 показателя - цена, начин на плащане и разсрочване, срок за завършване на жилищата. Оценката е средноартиметично от показателите.

При някои от сделките е било предвидено плащане на цялата сума по договора, но при повечето фирми вноските са разсрочени за една, две и дори три години. Не става ясно обаче по какъв критерий е решавано на кого да платят накуп примерно и кой може да изчака още.

Например “Евростройинженеринг” ООД, която печели в Търново, е приела да получи само 30% при сключване на сделката, 30% през 2010 г. и останалите 40% през 2011 г.

Протоколът за резултатите от дейността на спецкомисията има 4 раздела: първи - “Констативна част”, втори - “Дейност на комисията”, трети - “Подреждане на предложенията, препоръчани за осъществяване на сделка за закупуване”, и четвърти - “Предложения, невключени в подреждането и без готовност за осъществяване на сделка за закупуване”.

Най-важната част - третата, върви с приложение №1, което всъщност съдържа вече споменатото класиране на фирмите. Любопитното обаче е, че докато самият протокол е подписан от всички членове на комисията, приложение №1 с подреждането не е подписано от никого.

Не става ясно и откъде ексминистър Цонев е намерил пари за покупка на тези над 600 апартамента.

Според източници на “24 часа” от прокуратурата и тук става дума за особено груби нарушения на финансовата дисциплина.

За да събере необходимите средства, министърът предлага на правителството да си прибере 57 млн. лв., които са били планирани в бюджета на ведомството за изплащане на хеликоптерите “Кугар” и резервни части за тях.

Вместо това военното министерство получава 45 млн. лв. за попълване на ведомствения жилищен фонд. Де факто с тази промяна бюджетът на министерството е намален с 12 млн. лв. Покрай операцията допълнително орязват парите на армията с още 4,5 млн.

По принцип такива промени в бюджета на МО трябва да се одобрят от Програмния съвет на ведомството. Промените обаче не са внасяни в съвета, пише в справката, която министерството ни предостави по Закона за достъп до обществена информация. Мотивът на Цонев за промяната в бюджета е бил социален, свързан с жилищните нужди на военните. Наскоро обаче стана ясно, че решението му да прескочи поредния паричен превод за френските машини “Кугар” автоматично е задействало клауза в договора за солени неустойки.

По неофициални данни само за десетия и единадесетия “Кугар” военното ведомство ще трябва да плати неустойка в размер на над 500 000 евро.

Пак по неофициална информация за този 1 милион лева военната прокуратура ще заведе поредното досъдебно производство срещу бившия военен министър.

Опитите да се свържем с ексминистър Цонев за коментар не се увенчаха с успех.

Посредници вземали по 100 евро на квадрат

Pазследването за апартаментите тръгва от публикация на “24 часа" “Посредници вземат на квадрат по 100 евро"от 16 юни 2009 г.

Тогава строителен предприемач подаде сигнал в редакцията, че посредник му искал комисиона по 100 евро на квадратен метър жилищна площ, иначе нямало да има сделка. Например за апартамент от 100 кв. м комисионата била 10 000 евро.

Подозренията са, че срещу тези пари вероятно фирма, класирана от комисията на по-задно място, се оказва печеливша в решението на Министерския съвет.

Подкупът е бил усвояван, като на базата на протокола на спецкомисията и заповед на министъра се подписва предварителен договор, който обикновено предвижда плащане на 30-40% от уговорената сума. Останалото - след окончателно оформяне на сделката, понякога и през следващата година.

В 3-дневен срок от подписването на предварителния договор сумата се депозира при определен нотариус. Парите се прибират в деня, когато МО е наредило първото плащане по сделката. В случай че сделката се развали по вина на предприемача, контрата остава в посредника. Разследващите предполагат се, че той е бил свързан с висш чиновник от министерството, който разполага с информация за сделките.

Почти всички посредници са избирани така, че да бъдат уязвими. Идеята била при пробив в схемата на думата на държавния служител да се противопоставят твърденията на човек с тъмно петно в биографията си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6763 |08.07.2011 Пак разследват Големия Маргин по искане на съда . 9| 5220 |13.06.2011 ВСС ще проверява В. Янева заради далаверите с имоти . 2| 5027 |13.06.2011 Присъдата на Цонев ясна до месец . 17| 5956 |04.06.2011 Хеви кметълът Ц. Цонев получи премиерска благословия за нов мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads