Реклама / Ads
15| 6619 |21.08.2012 НОВИНИ

Разузнаването - от ръцете на Плевнелиев в Бойковите

.
Съветът по сигурността към Министерски съвет подготви законопроект за Държавната агенция “Разузнаване”. Той предвижда разузнавачите да минат на подчинение на Министерския съвет. Те ще бъдат девоенизирани и ще останат без пагони.
 

Освен това ще бъде назначен инспектор, който да следи дейността на ведомството. Нередностите той ще докладва лично на премиера. Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността, обяснява пред “Стандарт”, че след девоенизирането агенцията за разузнаване ще се превърне в част от държавната администрация, от което следва, че тя задължително трябва да има инспекторат.

Той ще следи за нередности при финансовите операции и обществените поръчки. В момента Националната разузнавателна служба се контролира единствено от Сметната палата, която може да проверява финансовата й дисциплина. Това стана причина през пролетта след смяната на ръководството на службата да бъде разкрита липсата на няколко милиона лева. Прокуратурата вече проверява бивши ръководни лица къде са изчезнали парите.

В момента разузнавачите се ръководят от президента. Росен Плевнелиев вече каза, че подкрепя идеята разузнаването да мине към "Дондуков" 1. А при него да остане само Националната служба за охрана.

Освен за българското ЦРУ експертите по сигурността са написали още Закон за системата за защита на националната сигурност и Закон за Националната служба за охрана. В проектите се предвижда всички шефове на специални служби да имат петгодишен мандат. Освен това се предлага разведките от ДАР да могат да работят и на територията на страната.

Досега се спазваше негласното правило, че външното разузнаване не работи в България, където е територия на контраразузнавателните служби, които в момента са в състава на ДАНС. Мнението на експертите е, че има операции, при които се налага разузнаването да започне работа и от територията на страната. Такъв е случаят например с атентата в "Сарафово", който изисква разведките да започнат операцията си у нас, за да открият кои са поръчителите зад граница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7333 |19.08.2012 Росен Плевнелиев поздрави за Рамазан Байрам . 52| 8273 |15.08.2012 Синдикат „Образование”: Долу ръцете от Ботев и Левски! . 40| 6791 |08.08.2012 Плевнелиев скочи срещу замразяването на цените . 15| 5937 |02.08.2012 ВСС като Пилат Понтийски: измива си ръцете за Крънчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads