Реклама / Ads
0| 3951 |30.11.2016 НОВИНИ

МС развърза кесията за общините, отпусна им 2 680 932 лв.

.
Министерският съвет одобри допълнителни трансфери към общините в размер на 2 680 932 лв. Средствата, които са предвидени в бюджета, ще бъдат използвани за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието.
 
Това съобщиха от правителствената информационна служба. По Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модули „Оптимизиране на училищната мрежа” и „Рационализация на мрежата от професионални училища”, се предоставят съответно 1 052 824 лв. и 494 774 лв., които покриват 45% от стойността на одобрените проекти на 17 общини. Модулите целят развиване на ефективна и оптимална мрежа от училища, отговаряща на интересите и способностите на децата и учениците и на социално-икономическия профил на региона. По модул „Модернизиране на системата на професионалното образование” на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ са определени 144 847 лв. за предоставяне на остатъка в размер на 35% от стойността на бюджетното финансиране на одобрените проекти на пет училища. Модулът цели осигуряване на материална база в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда чрез финансиране от бюджета и съфинансиране от работодателите. По Националната програма „Достъпно и сигурно училище“ – модул „Достъпна архитектурна среда“, се предоставят 43 653 лв. за проектиране и изграждане на покрити рампи, адаптиране и изграждане на санитарни възли, както и за ремонт на прилежаща инфраструктура. Средствата са 50% от одобреното финансиране на проектите на четири училища, които към момента на кандидатстване са били държавни, но впоследствие са преминали към общините. По Национална програма „Достъпно и сигурно училище“, модул „Сигурност“, са предвидени 310 885 лв. за проектиране и изграждане на системи за контрол на достъпа, сигнално-известителни системи и системи, осигуряващи наблюдение и запис; По Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ са предвидени 633 949 лв. за изплащане на годишните разходи за интернет на училищата. Също по бюджетите на общини бяха одобрени допълнителни трансфери в размер на 545 483 лв. Средствата са осигурени от бюджета на МОН. С тях ще се осигури целодневната организация на учебния ден за учениците от VІІ клас на общинските училища, въведена с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, както и дейността на добавените към Списъка със защитени училища в България четири нови училища. Други 5 млн. лв. са трансферирани към бюджетите на общините за покриване на недостига на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции. С акта на се цели предотвратяване на отпадането им от училище.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3884 |16.11.2016 Правителството развърза кесията като за последно . 0| 4185 |31.08.2016 Развързаха кесията! Още 14 млн. лв. за училищата и образованието . 3| 4562 |09.12.2015 Борисов-2 развърза кесия за образование-даде нови 10,7 млн. лв. . 5| 4401 |17.09.2014 Министрите развързаха кесията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads