Реклама / Ads
77| 5925 |19.01.2013 НОВИНИ

Реакции след нападението над Доган: Това е безпрецедентен терористичен акт

.
Всички членове на ДПС са потресени от случилото се и трудно се съвземат от шока, заяви по повод опита за покушение срещу Ахмед Доган Бранимир Иванов, член на организацията в Пловдив и общински съветник.
 

Още нямаме позиция или декларация, за да коментираме официално случая, каза още той.

Показността на публичното нападение срещу Ахмед Доган е съзнателно търсен ефект, смята президентът до 2012 година Георги Първанов. Според него коментарите, че нападението е инсценирано звучат нелепо. Президентът уточни, че е дошъл в НДК, за да изрази своята гражданска позиция, като досегашен държавен глава.

Целта на покушението е може би да нагнети етническото напрежение и да доведе до етнически спекулации. Той отново подчерта, че е необходимо създаването на Консултативен съвет по национална сигурност, защото държавното ръководство трябвало да успокои страстите и да даде знак, че трябва да се сложи край на политиката на омраза. Първанов е категоричен, че всеки би могъл да посегне, независимо от религията, стига да е неуравновесен и да е тласнат от някакви мотиви. По думите на президента срещу когото и да е извършено подобно нападение той ще е съпричастен, независимо дали става дума за някои от най-ярките му противници или за привържениците му, тъй като в това се изразявала демокрацията.

Касим Дал е ужасен от нападението над Ахмед Доган. Това заяви той пред Дарик. „Ужасен съм. Така не трябва да се решават проблемите”, лаконичен беше той и отказа повече коментари.

Това е безпрецедентен терористичен акт и България вече не е същата. Това коментира за Дарик бившият вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Румен Петков. Той подчерта, че слабата охрана не само в случая, но и от доста време в страната е причина за сериозно притеснение на българския народ.

Компетентните държавни органи и служби да предоставят възможно най-бързо цялата информация за нападението над Ахмед Доган, призовават от БСП. Политическите спекулации са недопустими, каза за Дарик Ангел Найденов от партията. Той определи нападението срещу лидера на ДПС като изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот.

Трябва да се зададат правилните въпроси за това кой има интерес от нападението над лидера на ДПС Ахмет Доган, коментира бившият директор на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов и общински съветник от Синята коалиция. Според него става въпрос за тежка политическа провокация. Той е категоричен, че не става въпрос за атентат.

Това, което се случи на Осмата национална конференция на ДПС е шокиращо. Това каза пред БГНЕС Меглена Кунева, председател на Движение България на гражданите по повод нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на националната конференция на партията в НДК. Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас, каза още Кунева.

Опитът за покушение срещу опозиционен лидер по време на партиен форум е прецедент в новата българска история. Това е логично следствие от кампанията на ГЕРБ за дискредитиране постиженията на демократичния преход и представянето му за криминален, казва евродепутатът Надежда Нейнски в личния си блог. Етническата толерантност, многопартийната система, разделението на властите, върховенството на закона са изстраданите успехи на изминалите 20 години и българското общество трябва да има куража и силата да ги защити, заключава Нейнски.

В 21-ви век не е нормално да се случват такива неща, но ДПС се опитва да извлече политическа полза и се заиграва с етническото напрежение. Това коментира за Дарик лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Опитът за нападение срещу Ахмед Доган не е изолиран случай в страната, смята лидерът на НДСВ Христина Христова. За Дарик тя коментира, че трябва да се зададе въпросът как изобщо е допуснато това да се случи. Христова каза, че очаква отговор от специалните служби на въпроса опит за покушение ли беше това или друга провокация.

От името на Либералния интернационал да благодарим на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност, заяви Франс ван Баален, президент на Либералния интернационал от трибуната на конференцията на ДПС, предаде БГНЕС. Ние стоим зад вас, тази политическа партия е стабилната политическа сила, която гарантира правата и свободите в България. Ние ще се борим съвместно с вас за тази свобода и ще се борим с насилието, каза Баален.

Шокирани сме от опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган, заяви веднага след Баален Греъм Уотсън - председател на групата на либералите и демократите в ЕП. Вярвам, че ЕС ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държавност. Ние сме с вас в този час на изпитание, но настояваме да се открие кой стои зад тази ужасна атака и да бъде изправен пред правосъдието, допълни Уотсън.

Парламентарната група на ГЕРБ категорично осъжда нападението над председателя на ДПС Ахмед Доган. Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум. Това съобщават от партията в писмо до медиите. ГЕРБ не приема за допустима нито една форма на насилие, не само срещу народен представител, но и срещу всеки български гражданин. От партията допълват, че нападението срещу който и да е политик е опасност за демокрацията в страната и настояват всички правоохранителни органи максимално бързо да разследват инцидента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6288 |19.01.2013 Антон Кутев: Нападението срещу Доган е инсценирано . 83| 5993 |17.01.2013 Г. Първанов: След изборите ще е по-сложно, отколкото при формирането на тройната коалиция . 14| 5765 |14.01.2013 Мишо Шамара пак ще ходи до следствието . 2| 5736 |14.01.2013 Търсят се наследниците на избитото семейство Савови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads