Реклама / Ads
2| 5347 |20.05.2009 НОВИНИ

Редица животоподдържащи лекарства извън новия позитивен списък

.
Лекарства
Новият лекарствен списък, който влиза в сила от 1 юни, заплашва да остави десетки хиляди пациенти без използваните до този момент от тях лекарства, а в същото време задължава НЗОК да плаща за "екзотични" препарати, което бързо ще стопи бюджета й за медикаменти.
 
Така освен, че много болни ще бъдат принудени да сменят лечението си с риск това да им се отрази неблагоприятно, по-късно през годината може да се окаже, че здравната каса е изчерпала средствата за пълно или частично поемане стойността на медикаментите в списъка.

Причината масово използвани медикаменти да станат недостъпни за пациентите от 1 юни е, че производителите им не са съгласни с цените, определени от Комисията по цените на лекарствата към Министерския съвет.

Най-засегнати от идеята за понижаване цените на лекарствата с новия списък, ще се окажат диабетиците. Масово използваните сега инсулини на Фирма "Ново Нордиск" няма да се покриват от НЗОК от 1 юни, защото фирмата не е подала заявление за работа с касата, тъй като не я устройват цените.

На лечение с два от нейните инсулина са около 50 000 пациента, а трети продукт на компанията въобще не фигурира в списъка.

В момента текат преговори с компанията, резултатите от които трябва да станат ясни до края на седмицата.

Проблем има и с лекарство за множествена склероза, което се приема от около 200 пациенти и което все още няма определена цена.

Производителите на 79 медикамента, които в момента са в списъка, не са подадени документи за включване в новата листа.

Шефката на НЗОК Румяна Тодорова съобщи, че за втората половина на годината касата има 150 млн. лв. за плащане на лекарствата от списъка. 731 медикамента, които фигурират в стария списък, влизат и в новия, 300 препарата са отпаднали и са влезли 418 нови.

"За тези 731 продукта ни трябват 15.9 млн. лв. месечно, около 3.9 млн. лв. ни трябват за инсулините и около 5,6 млн. по различни програми. Така за 400-те нови продукти касата ще разполага с по 600 хил. лв. на месец", обясни Тодорова. "Тази финансова равносметка буди у нас тревога", каза тя.

В същото време сред лекарствата в новия позитивен лекарствен списък има много съвременни и много "екзотични", посочи Тодорова. Така например в списъка влиза лекарство за отслабване, чиято стойност трябва да се покрива 100%. Лекарството принципно се предписва на пациенти с диабет – втори тип. Болните с тази диагноза у нас обаче са 180 000 и, ако на всеки се предпише този скъп медикамент, то бюджетът на касата не би стигнал доникъде.

Друго недоразумение в списъка е лекарство, курс на лечение с което струва 20 000 лева. Лечение с него може да се провежда единствено в болница, поради което то не би трябвало да попада в списъка, защото така излиза, че може да се ползва и в домашни условия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4987 |14.05.2009 Над 12 хил. деца извън детските градини . 5| 6375 |22.04.2009 Галина Тонева е новият зам.-главен прокурор . 2| 5240 |12.04.2009 Извънредно положение в Банкок и околностите му . 3| 4906 |05.04.2009 Първанов и Станишев поздравиха новия шеф на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads