Реклама / Ads
31| 6898 |24.10.2012 НОВИНИ

На референдум без "Белене"

.
Въпросът за първия български референдум най-накрая е решен. 106 депутати гласуваха за формулировката на ГЕРБ "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", 7 бяха против.
 

Както се и очакваше въпросът, предложен от ГЕРБ и одобрен от правната комисия в парламента, предизвика ожесточени дебати между управляващи и опозиция.

БСП и ДПС бойкотираха гласуването. От партията на Доган не присъствали в парламента заради Рамазан байрама, а социалистите отказаха да гласуват, тъй като председателят на НС Цецка Цачева не подложи на гласуване първо техния въпрос - "Да се изгради или не АЕЦ "Белене"?

"С днешното решение на ГЕРБ се опитвате да унищожите народовластието в България", каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Той обвини властта в страх, арогантност и шизофренно поведение.

"Сън не ги лови управляващите от няколко месеца и се опитвате да извадите от въпроса за референдума съдържанието му, нарушавайки принципите на закона на българската Конституция", каза Станишев.

"С вашите действия вие избирате да бъдем нация на прислужници", обърна се той към депутатите от ГЕРБ. "Огледайте се, като пилета в калчища сте в собствените си лъжи, няма как да излъжете никого. Ние ще се съобразим с волята на мнозинството на българските граждани и след изборите ще реализираме тяхната воля, каквото и да прави сега ГЕРБ", добави Станишев.

"Произвеждането на този референдум е в противоречие със законите на страната", обясни депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. "Само и единствено Министерски съвет с решение може да изгражда ядрена централа. В този случай не може да приложим закона за референдумите", допълни той и припомни, че първото правителство, което спря проекта АЕЦ „Белене”, е било това на Андрей Луканов.

Според него чрез провеждането на референдум БСП цели да се замажат следите на огромни корупционни схеми.

От ГЕРБ обърнаха внимание, че част от споразуменията за "Белене" са подписани еднолично от представляващия НЕК, без да има решение на надзорния съвет.

"Без грам основание сте платили над един милиард евро. Как така се случва това – това са нашите пари, на данъкоплатците", отбеляза депутатката от управляващата партия Диана Йорданова.

1 месец след обнародването в Държавен вестник Росен Плевнелиев трябва да насрочи дата за народното допитване. Ако това стане в края на октомври, Плевнелиев трябва да каже до края на ноември кога ще бъде допитването, а то може да е между два и три месеца след това.

С други думи ще гласуваме между края на декември и края на януари догодина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5203 |22.10.2012 Отнесоха си го още 3-ма покрай грешка по "Белене" . 19| 5193 |20.10.2012 Цачева ще гласува с „да” на референдума . 18| 6669 |20.10.2012 Р. Петков: Ако направим референдум "да избесим депутатите", ще гласуват 80% "за" . 30| 5289 |19.10.2012 Борисов: Изчистихме юридическите грешки от въпроса за референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads