Реклама / Ads
10| 4867 |30.09.2018 НОВИНИ

Референдумът в Македония не се получи, 34,2% са гласували

.
Източник: БТВ
Референдумът в Македония се провали, само 34,2% са гласували. Изходът от референдума е решаващ за геополитическата ориентация на югозападната ни съседка. Самото гласуване премина спокойно, но при ниска избирателна активност.
 

Премиерът Зоран Заев гласува в Струмица и призова сънародниците си да участват масово във вота. Президентът Георге Иванов не отиде до урните, както посъветва и сънародниците си да не го правят, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест. Реално обаче те са с 500 000 по-малко, защото повечето са в чужбина. Вчера зад граница са гласували 985 души, уточни БТВ.

 

Комисиите проверяват дали гласоподавателите не са гласували по два пъти със специален спрей. Бюлетините са с уникални номера. Премиерът Зоран Заев гласува в училище „Никола Вапцаров” в родния си град Струмица. Пред камерите заяви, че вярва, че референдумът ще бъде успешен. По-късно през  деня бойкотиращите референдума демонстрираха пред парламента с празник на лютеницата и традиционни македонски ястия.

 

Данните сочат, че в секциите с преобладаващ албански етнос, избирателната активност е два пъти по-висока. В интернет се появиха и снимки на косовски автобуси, които превозват туристи. Според някои издания е възможно изборни туристи с македонски паспорти да са докарвани, за да повишат избирателната активност. По време на бежанската криза от Косово, Македония издава 150 000 паспорта на косовски албанци.

 

За да бъде променено името на Македония, македонският парламент трябва да приеме съответните промени в конституцията на страната. Необходимо е квалифицирано мнозинство от депутати, за да се случи това – т.е. поне 81 гласа в 120-местния парламент. В момента най-много места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския договор. На второ място е Социалдемократичният съюз на Зоран Заев, с 49 депутати, с 49 народни представители. Той управлява заедно с Демократичния съюз за интеграция (той беше сформиран от бивши членове на Армия за национално освобождение (АНО) т.е. отново албанска формация), който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има подкрепа и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за формация, прокарваща турските интереси.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4501 |30.09.2018 Много шум - слаба активност на референдума в Македония . 0| 4262 |27.09.2018 Президентът на Македония: Референдумът за името е ”историческо самоубийство” . 1| 4439 |25.09.2018 Ал. Йорданов: Гърците дадоха право на Македония, да се определи след античността . 1| 5249 |21.09.2018 „Вашингтон пост”: Македония е малка страна с голям руски проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads