Реклама / Ads
1| 3975 |23.06.2016 НОВИНИ

Референдумът на Марешки под върос, депутатска комисия го отхвърли

.
Веселин Марешки
Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите предлага парламентът да отхвърли въпросите от референдума на Марешки.
 

Самите депутати от комисията отхвърлиха въпросите за референдума с решение на мнозинството, но без наличие на кворум. Все пак референдумът ще бъде разгледан в пленарна зала, но становището на комисията е парламентът да не го подкрепя, съобщи нюз. бг.

 

Бизнесменът Веселин Марешки заяви пред депутатите, че най-важно е за него да даде думата на народа да се изкаже има ли картел на горивата. По въпроса за аптеките той сметна, че регулацията, според която дадено лице не може да има повече от четири аптеки, води до по-високи цени на лекарствата.

 

Относно депутатския имунитет, Марешки изтъкна, че в последно време депутатите демонстрират чувство за безнаказаност относно извършените престъпления.

 

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че адмирира референдума като инструмент на демокрацията, но смята, че въпросите не са добре формулирани и могат да бъдат редактирани. Дукова изказа притеснение не от недостига на подписи, а от некоректно записани 80 хиляди човек, като заяви, че ще гласува „въздържал се”.

 

Председателят на комисията Бойка Маринска обяви, че по референдума, предложен от варненския бизнесмен, са постъпили две становища на Министерство на икономиката и Министерство на здравеопазването. Според становището на икономическото ведомство регулация на пазара на горива би била в противоречие с пазарната икономика, а от здравното министерство препоръчват въпросът за аптеките да се преформулира или изобщо да не се допуска.

 

Маринска напомни също, че два от въпросите, които засягат броя на депутатите и субсидиите, се покриват с въпросите от другия национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави”. Маринска изтъкна, че от 400 хил. подписа на Марешки не му достигат до 2 600 и му изчете извадка от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

 

Марешки апострофира с думите, че Маринска чете закона като дявол евангелието и започна да чете части от регламент 717 на ЕС, според който, ако има високи цени, държавите са задължени да въведат регулатор за цените на едро и дребно.

 

Председателят Бойка Маринска апострофира, че след като комисията разглежда референдума му, значи не чете закона, както дявол евангелие.

 

Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация представи становище на асоциацията, според което към настоящия момент ценообразуването на горивата е изцяло подчинено на пазарни принципи.

 

Той припомни, че през 90-те години цените на горивата са се определяли от Министерски съвет, което е довело до дефицит на горива, ниско качество на продуктите и никакъв инвеститорски интерес.

По думите му с подобна регулация няма да има конкуренция и ще има сериозен негативен ефект върху качеството на горивата.

 

„Подобен референдум е лош сигнал за български и чуждестранни инвеститори”, заключи Бенчев. Бизнесменът Веселин Марешки обяви, че няма да води разговори с депутатите по повод отхвърления референдум от парламентарната Комисията по взаимодействие с неправителствени организации.

 

След като депутатите от комисията “порязаха” референдума на бъдещия кандидат-президент, той напусна ядосан залата и обяви пред медиите, че се надява депутатите да проявят разум. Марешки ще продължи да отстоява въпросите, заложени в референдума.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6495 |20.06.2016 Константинов: Референдумът на Слави ще се провали . 18| 6640 |14.06.2016 В. Ахчиева пред Фрог: Марешки сам си сложи прът в колелото . 6| 5115 |14.06.2016 Марешки разкрива за готвения атентат срещу Валя Ахчиева . 36| 7557 |13.06.2016 Само във Фрог: Масови проверки заради бензина на Марешки разпореди прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads