Реклама / Ads

2| 4754 |25.01.2010

Реформата в БАН започва от "пенсионерите"

.
БАН Източник: Вяра Йовева
Около 400 души учените в БАН, които са получили предизвестие за пенсиониране. На 10 % от овакантените места места вече има назначени млади специалисти. Това обяви по време на пресконференция Главния научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров.

Във връзка с предвидените в реформата за БАН сливания на институти, председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви, че академията няма да си позволи да губим щатни места за учени, като бъдат привлечени млади кора, които да са мотивирани да правят наука, посочи академи.

Съботинов опроверга твърденията, че Академията е получила допълнително 3,8 млн. лв. за пенсионирането на навършилите години за пенсиониране учени, тъй като институцията аима лимит в харченията си, като ограничението е да харчи за пенсиониране на 3,8 млн. в рамките на отпуснатата издръжка от 74 млн. лева. По думите му, тези пари стигат само за заплащане на труда на учените и БАН няма средства за поддръжка.

С угорчение председателят на БАН коментира, че академията е спряла своето международно сътрудничество, обмена между учените. Спряно е изпълнението на правителствените спогодби в областта на науката. Той изрази надежда втората половина на годината бюджетът да бъде коригиран в полза на науката, заяви акад. Съботинов.

Ученият посочи, че няма писмено потвърждение от страна на правителството, че ако бъде изпълнена реформата, ще им бъде увеличена държавната субсидия. По думите му няма да има промени в сградния фонд след сливанията на институтите и БАН няма да продава сгради и имоти.

Академикът подчерта, че там където има възможности ще бъдат създадени условия за публично-частно партньорство. Предвижда се изграждането на три технологични парка в София, Бургас, Пловдив, подобен ще има и във Варна”, посочи акад. Съботинов. Той каза още, че очаква финансиране за изграждането на база за живеене на млади учени и докторанти.

„Академията няма средства за своята издръжка, защото се поставя условието, че ще й се дадат пари, когато се реформира, когато намали звената си и промени възрастовата си структура”, посочи акад. Съботинов. Той обаче е категоричен, че много от направленията искат да са самостоятелни, но това не може да стане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Продажбата на винетки започва от 18 януари 3| 4386 |08.01.2010 . Започва преструктурирането на МВнР 1| 5214 |30.11.2009 . Започват ревизии на петролните компании 3| 4213 |25.11.2009 . Реформата в БАН - след 30 ноември 13| 4083 |16.11.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ