Реклама / Ads
6| 4847 |16.01.2014 НОВИНИ

Реформатори: Има срастване между служби и медии

.
В България има срастване между репресивния апарат и медийния свят, Пеевски продължава да бъде шеф на службите, медиите се използват като "бухалки". Това обявиха в четвъртък от Реформаторския блок по повод опита за натиск от страна на полицията върху екип на телевизия "Arte", снимал репортаж за имоти на Делян Пеевски, и последвалите събития.
 

За Реформаторския блок този случай е пример за злоупотреба с политическа власт и със службите за сигурност.

Затова от дясната формация настояват за разследване от специална парламентарна анкетна комисия, правят необходимото за намеса от страна Европейската комисия и предлагат законодателни промени в защита на медийната свобода. Те разчитат на активно съдействие по казуса от страна на ГЕРБ като парламентарна опозиция.


Случаят с екипа на френско-германската обществена телевизия е изключително показателен за сериозните проблеми, които има България по отношение на сливане на медийно влияние и сектора "Сигурност", за злоупотреби с политическа власт и за всичко това, което ние наричаме управление на задкулисието и мафиотизиране на държавата, посочи Йонко Грозев от "Движение България на гражданите", който е и член на Гражданския съвет на Блока.

Излагайки фактите по случая, той обърна внимание на първо място, че става въпрос за реакция на полицията по сигнал за нещо, което по никакъв начин не представлява закононарушение, нарушение на обществения ред или каквото и да било – телевизионен екип, който се намира на улицата и снима дома на влиятелен български политик. Това не е нарушение дори и според предложенията за нов Наказателен кодекс, които сегашното правителство се опитва да прекара през Народното събрание. Със сигурност това не е нарушение и от гледна точка на международните стандарти за свобода на изразяване, подчерта Грозев.

Напротив, това е задължение на една обществена медия, каквато е "Arte" – да разследва какво е икономическото състояние на един виден, влиятелен политик. Независимо от това полицията реагира. "Защо го прави – ние нямаме отговор на този изключително съществен въпрос. Реагира по начин, чиято очевидна цел е да бъде спряно това журналистическо разследване. Очевидно е изтекла информация от полицията, така че да бъде оказан натиск върху хора от екипа. Как тази информация е изтекла е също изключително важен въпрос, на който нямаме отговор. Имаме отказ да ни бъде предоставен отговор от страна на МВР", каза Грозев.

По думите му всичко това е обяснение защо в България няма разследваща журналистика по отношение на хората със сериозна власт и е индикация за злоупотреба с политическа власт, със службите за сигурност. В една нормална, функционираща демокрация подобна злоупотреба с власт се разследва от парламента. За това за Реформаторския блок една парламентарна комисия по този случай е абсолютно задължителна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5449 |16.01.2014 Бойко Борисов: Между ГЕРБ и АБВ никога няма да има коалиция . 24| 7597 |09.01.2014 М. Константинов: Общите действия между РБ и ГЕРБ ще са по-скоро следизборни . 11| 4987 |06.01.2014 Б.Димитров: Общи посолства между Белград и Скопие - крачка към обща държава . 247| 7139 |23.12.2013 Борисов: Не трябва да има такова разделение между българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads