Реклама / Ads
0| 4411 |13.04.2016 НОВИНИ

Реформатори в опозиция искат оставка на шефа на КФН Мавродиев

.
Радан Кънев
Депутатите от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок поискаха оставката на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев и нови прозрачни правила за избирането на началниците на регулаторните органи. Поводът за оставката на Мавродиев е заради отлагането на стрес-тестовете на пенсионните и застрахователните дружества у нас.
 
"Има обосновани обществени съмнения за работата на тези дружества, което след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) прави задължителна проверката им", каза депутатът от РБ Мартин Димитров. Според него трябва да бъдат проверени резервите и инвестициите на дружествата.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партията му отдавна иска оставката на Мавродиев и избор на ръководство, защото в момента регулаторът не работи в пълен състав. "Предлагаме на ГЕРБ да се подобри цялата работа на КФН", каза той и добави, че същата комисия не се справя с установяването на истинския собственик на "Булгартабак".

Мандатът на Мавродиев изтича в средата на тази година. Радан Кънев смята, че членовете на регулаторните органи не трябва да се избират, както сега, с партийни квоти. Затова той е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който се съгласил, че това трябва да се промени.

Гроздан Караджов, който е депутат от гражданската квота на реформаторите, добави, че с избора на регулатори с партийни квоти самите членове и председатели стават залог за влияние от партиите и така се дава закрила на картелите, които инвестират средства в свързани лица.

ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок настояват за открити процедури при избор на състава на всички регулаторни органи у нас. Идеята е кандидатите да бъдат предлагани от неправителствения сектор. Ако това стане, сме готови пълноценно да участваме в този процес, обяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той е убеден, че ГЕРБ, АБВ и ДПС готвят порочен модел за избор на членове на СЕМ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4464 |09.04.2016 Дядо върна 80 лв. на банката, добри хора искат да му помогнат . 0| 4971 |08.04.2016 Д. Вълчев: Реформаторите със свой кандидат за президент . 0| 4466 |08.04.2016 Искат оставката на Камерън заради „Панамските документи” . 0| 4385 |06.04.2016 Почернени майки искат справедливост пред Съдебната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads